Парламентът на Израел прие на първо четене спорен законопроект, който ограничава правомощията на съдилищата, в нова офанзива за продължаване на реформата на съдебната система, която разедини нацията, обобщи АФП.

Промените, предложени от твърдо дясното правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху, предизвикаха едно от най-големите протестни движения в страната след обявяването им през януари.

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на ежеседмични митинги с искане за спиране на планираното преразглеждане на израелската съдебна система.

След острата съпротива и нарастващата международна критика – включително от страна на президента на САЩ Джо Байдън – Нетаняху нареди „пауза“ през март, за да даде възможност за преговори по предложенията.

Но след като двамата главни лидери на израелската опозиция – Яир Лапид и Бени Ганц – се оттеглиха от преговорите, Нетаняху направи нов опит да прокара закона в парламента.

След бурна парламентарна сесия законопроектът беше приет на първо четене с 64 гласа „за“ и 56 „против“.

Преди дебатите някои протестиращи влязоха в сградата на Кнесета и се наложи да бъдат изведени, а стотици други демонстрираха навън.

Гласуването беше първото четене на законопроекта, целящ да изключи правото на съдебната власт да се произнася по „обосноваността“ на правителствените решения.

Един от потенциалните му ефекти ще бъде върху назначаването на министри.

Проучване, публикувано в неделя от израелския обществен телевизионен канал Кан, показва, че 31% от израелците подкрепят промяната, а 43% са против нея.

В интервю за „Уолстрийт джърнъл“ през юни Нетаняху заяви, че ще продължи с реформите, но без клауза, която ограничава правомощията на Върховния съд.

„Вече промених няколко неща веднага след представянето на първоначалното предложение“, каза премиерът в интервюто.

„Казах, че идеята за клауза за отмяна, според която парламентът, Кнесетът, може да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство, казах, че я изхвърлям.“

През януари Нетаняху беше принуден да уволни члена на кабинета Арие Дери от ултраортодоксалната еврейска партия Шас след намесата на Върховния съд, включително и на основание „разумност“, заради предишна присъда за укриване на данъци.

Други предложения за реформа също така ще дадат на правителството по-голяма възможност да влияе при назначаването на съдии.

Администрацията на Нетаняху, който се върна на власт през декември начело на коалиция с ултраортодоксални и крайно десни съюзници, твърди, че реорганизацията е необходима, за да се осигури по-добър баланс на силите.

Критиците обаче обвиняват Нетаняху, който е подсъдим по обвинения в корупция, че се опитва да използва ремонта, за да отмени евентуални съдебни решения срещу него.

Нетаняху отрича обвиненията и отхвърля всякаква връзка между промените в съдебната система и собственото му дело.

В по-общ план противниците смятат предложенията за заплаха за израелската демокрация.

Демонстрантите се заканиха да продължат и призоваха за масови протести във вторник, ако гласуването на първо четене на законопроекта за „разумността“, насрочено за по-късно в понеделник, бъде прието.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar