Вътрешният министър Калин Стоянов обеща, че ще продължи да търси варианти да бъде направен опит да бъдат удовлетворени част от исканията, които са свързани и със социални придобивки, както и материална база на вътрешното ведомство. По време на участието си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред министърът препотвърди подкрепата си за исканията на протестиращите служители на ведомството за увеличение на заплатите.

По отношение на мигрантския натиск, Стоянов отбеляза, че е направена реорганизация на силите, разположени по границата, и това вече дава резултат. Увеличава се броят на командированите служители от различни структури по границата. Ако преди опитите за незаконно преминаване на границата са били около 1000, то сега са към 600. Все повече нужда има от служители в гранична полиция, където са необходими още около 1200 полицаи, стана ясно по време на изслушването на вътрешния министър и на главния секретар Петър Тодоров.

Главният секретар Петър Тодоров отчете, че миналата година е имало почти 2000 присъди по престъпления, свързани с незаконния трафик на мигранти, а от тях 125 са ефективните.

Тодоров посочи още, че недокомплект има и в други структури, като в СДВР има над 600 места назети места. Причината – неатрактивните заплати. Премахнахме изпита за литературна грамотност и за диплома с оценка над четири, въпреки това не можем да привлечем кандидати, каза главсекът. Недокомплектът пък в МВР е няколко хиляди души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar