Поне година ще отнеме промяна на Конституцията. Тази позиция изрази пред БНТ Екатерина Михайлова.

Досега в комисиите за промени в Конституцията са влизали ярки политически фигури и ръководства на ПГ като гаранция за поведение на партията. Тя не разбира защо няма да има ярки политически фигури в комисията. Всички са политици, изтъкна Михайлова. Залита се в крайности, смята тя за част от конституционните идеи. Има опасност да бъде накърнена съдийската независимост, по думите ѝ. Европейски стандарт е разделянето на ВСС на две.

За идеите за правомощията на президента Михайлова подчерта, че от години е била против служебното правителство. Тя е привърженик при падане на властта да остане действащото правителство, което да подготви изборите. Но се опасява, че тази промяна е в правомощията на Велико Народно събрание. Логично е президентът да се занимава с политика след мандата си, според нея.

Страната не може да остане и секунда без правителство, категорична бе Екатерина Михайлова. Тя припомни, че една конституционна промяна от обикновен парламент подлежи на проверка от Конституционния съд и може да падне. По думите й съдебната система има нужда от промяна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar