Органите на реда си свършиха работата, не очаквах, че ще се появи с пистолет, казва Лиляна Балабанова

Сигнал имало и в прокуратурата. Викали Кирил Атанасов на разпит, съставен му е предупредителен протокол

Атанасов, който се самопростреля, е стабилизиран и ще бъде съден за опит за убийство

55-годишният Кирил Атанасов, който на 8 май простреля бившата си жена Лиляна Балабанова в магазин за хранителни стоки в Свети Влас, а след това направи опит да се самоубие, прескочи трапа. Вчера по обед той бе изведен от реанимация и настанен в отделението по неврохирургия под полицейска охрана.

В прокуратурата вече е образувано досъдебно производство за опит за убийство, чака се състоянието на стрелеца да се стабилизира, за да му бъде повдигнато обвинение, заяви за „24 часа“ наблюдаващият прокурор Елгина Чалъмова от окръжната прокуратура в Бургас.

„Не желая да

говоря, това са

лични неща,

аз сама ще се

справя с тях

Два пъти съм сигнализирала полицията за тормоз от страна на Кирил, тогава органите си свършиха работата. Не съм допускала обаче, че ще дойде с пистолет и ще стреля.

Не се страхувам, чувствам се добре и смятам бързо да се върна на работа“, каза пред наш репортер ранената Лиляна.

48-годишната жена е настанена в отделението „Уши, нос, гърло“ в УМБАЛ-Бургас, предстои да ѝ бъде направена операция.

„Пациентката има рана на ухото и остра звукова травма вследствие възпроизвеждането на изстрела от много близко разстояние. Лекуваме я, на този етап обаче не може да се каже дали ще има трайно увреждане на слуха“, коментира началникът на отделението д-р Даниел Петков.

Лили допълни, че

с Кирил живели

заедно 14 г.

Преди година

обаче се

разделили

и оттогава всеки поел по своя път.

„Не искам да знам нищо за него. Ще се справя и с това“, категорична е жената.

Двамата идват във Влас преди 15-ина години.

я е от Пловдивския регион, Кирил – от Пазарджик. И двамата имат предишни бракове, Лили има две деца, а Кирил – три. Ражда им се син, който в момента е на 11 г.

В началото двамата са щастливо влюбени, спомнят си техни близки.

Когато преди година се разделят, момченцето отива да живее при майка си. Жената се опитва да започне отначало, има нов човек до себе си, но явно това не дава мира на бившия ѝ съпруг.

Той работи като електротехник в бетонов възел, а негови колеги разказват, че откакто се разделил с Лили, станал психически лабилен.

Два поредни дни преди екшъна в магазина на ул. „Русалка“ Кирил не се появил на работа, вероятно се е подготвял психически за отмъщението, допускат разследващи.

Малко преди 15 ч на 8 май той влязъл в хипермаркета, където работела бившата му жена, и се нахвърлил отгоре ѝ с крясъци. Двамата първо спорели, но внезапно Кирил извадил пистолет, опрял го в главата на жената и стрелял. После насочил пистолета към слепоочието си и се гръмнал.

Всичко станало за секунди, в магазина настанала суматоха, а

Кирил въпреки

раната

продължавал

да буйства

Един от колегите на Лили го задържал до идването на полицаите.

За късмет в този момент в магазина не е имало много клиенти. Разследващи са разпитали 4-ма души, станали преки очевидци на нападението, иззети са и записи от охранителни камери. Някои от свидетелите твърдели, че Кирил извадил и нож, но такъв не е открит на местопрестъплението.

55-годишният мъж е стрелял с газов пистолет, който не е бил преправен в боен, твърдят източници на „24 часа“.

От прокуратурата заявиха, че са назначени балистична и съдебномедицинска експертиза, а при необходимост ще бъде поискана и психиатрична за 55-годишния стрелец.

Последният по-сериозен скандал между бившата двойка е на 8 януари – 5 месеца преди стрелбата в магазина. Тогава Кирил се обадил по телефона на Лили и започнал да я заплашва със саморазправа.

Жената веднага се оплакала в полицията, сигналът е подаден и в прокуратурата.

Кирил Атанасов

е бил извикан

на разпит

и му е бил издаден предупредителен протокол. Въпреки това той не спрял да тормози бившата си жена.

Приятелки на Лиляна разказват, че преди седмица Кирил пак влетял в магазина, забил юмрук в лицето ѝ и заплашил, че пак ще се върне.

„Не знам какво се случва, но през последната година сме залети от жалби за домашно насилие, от сигнали за семейни скандали, прераснали в престъпления“, коментира бургаски криминалист с дълъг стаж в системата.

Почти двойно са скочили исканията за съдействие по издаване на ограничителни мерки през 2017-а спрямо 2016 г., казват от Центъра за превенция на насилието в Бургас.

Само през миналата година помощ там са потърсили над 200 души.

В средата на април пък от бургаската асоциация „Деметра“, член на сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“, изпратиха декларация до парламента, в която сдружението се обявява против подготвяните „откъслечни“ промени в НК, свързани с домашното насилие.

Организациите призоваха да се въведе последователно преследване от страна на държавата на всички престъпления, свързани с насилие срещу партньори и близки роднини, които са в кръга на защитените лица по Закона за защита от домашното насилие.

Настоява се и нарушението на заповедта за защита по този закон да се третира и преследва като тежко престъпление.

„Нарушението на заповед за защита при всички случаи съдържа заплаха за телесната неприкосновеност, дори за живота. Затова искаме при повторност на това престъпление да се предвиди по-високо наказание – от 1 до 6 г. в зависимост от обстоятелствата“, уточни председателят на „Деметра“ Диана Видева.

Според експерти от асоциацията престъпленията, свързани с тежко домашно насилие, не бива да бъдат третирани като такива от частно-публичен характер.

Дежурните прокурори трябва да реагират веднага при сигнал

При сигнал за домашно насилие дежурните прокурори да реагират светкавично, предвиждат указания на главния прокурор Сотир Цацаров, които бяха утвърдени на 30 април.

Целта им е да бъде създаден механизъм за незабавни действия при жалби за домашно насилие, закани с убийство или нарушаване на ограничителни заповеди.

Според указанията, когато жертвата лично се яви в районната прокуратура, задължително да даде писмени обяснения пред дежурен прокурор. Той трябва да я запознае с правата . В указанията се казва още, че когато прокурорът открие данни за опасност за живота и здравето на пострадалия, веднага да уведоми полицията.

Още в началото на проверката трябва да се установи дали насилникът се води на отчет в психиатрично заведение, има ли оръжие, както и дали срещу него са подавани предишни сигнали, дали на мястото на произшествието е присъствало дете.

Веднага трябва да бъде уведомена и съответната дирекция „Социално подпомагане“, когато домашното насилие е било над дете или в присъствието на дете, както и на човек с увреждания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar