• Ако съберат 180 гласа, могат да изпреварят избора на нов главен прокурор
  • Министър Славов дава на ВАС до края на седмицата начина, по който Сарафов стана и.д.

Амбициозната задача проектът за промени в конституцията да е представен след по-малко от месец, обявиха ГЕРБ и ПП-ДБ. Те ще търсят разговори с БСП и ИТН. А хората на Бойко Борисов разтвориха още ветрилото – ще поканят и „Възраждане“.

Така ще опитат формат от 180 депутати за „бърза писта“ за конституционни промени. В момента ГЕРБ и ПП-ДБ водят разговори с ДПС и заедно

трите формации имат 168 депутати – трябва да намерят още 12

Над два часа продължи срещата между експерти от двете коалиции в парламента вчера по „общата цел – конституционна реформа в частта съдебна реформа“. В разговора се включи и правосъдният министър Атанас Славов, а шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разкри, че е имало и хора от ДПС.

Подробностите ще се уточняват, като заработи парламентарната комисия по конституционни въпроси. Тя още не е комплектувана, няма яснота кой ще я оглави, партията на Слави Трифонов я бойкотира, а БСП бави излъчването на втори свой член.

„Съгласихме се, че трябва да има 3 акцента – разделяне на ВСС на две колегии, ограничаване на правомощията на главния прокурор и въвеждане на някаква форма на индивидуална конституционна жалба. Имаме съгласие относно генералната визия“, обобщи министър Славов. Обяви амбицията проектът да бъда задвижен още през юли.

ПП-ДБ вече са представили идеята си и стъпват върху проекта от 45-ото НС, но с няколко промени. Славов обаче не разкри какви са те. Досега официално само ДПС е обявило своя проект.

„Всяка ПГ има различни идеи за промените. Търсим допирни точки, ако успеем – да внесем общ проект“, лаконична бе Атанасова. Отново заяви готовност за разговори и с други партии, за да стане реформата по-бързо. В интервю за bTV съпартийката ѝ Екатерина Захариева дори видя и в лицето на „Възраждане“ възможен партньор със същия мотив – ускоряване на процеса. Иначе нямало как да се сближат с тази партия, тъй като имат сериозни различия по важни въпроси, направи уговорка тя.

„В зависимост от това колко подкрепа ще съберат, конституцията може и да бъде променена преди избора на нов главен прокурор. Двете сили първо трябва да решат какви ще са параметрите на конституционната реформа, и тогава да търсят експерти, защото другото би било два пъти да се крои една и съща дреха“, коментира плановете на ПП-ДБ и ГЕРБ и преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова. Тя припомни, че подобна промяна може да бъде проведена и за два месеца, ако се съберат 180 депутати.

Или за пет месеца, ако мнозинството е от 160

ГЕРБ и правосъдният министър отново влязоха в противоречие за и.д. главния прокурор Борислав Сарафов.

Атанас Славов обяви, че още до края на седмицата – в четвъртък или петък, ще атакува пред Върховния административен съд избора на Сарафов само от прокурорската колегия на ВСС след свалянето на Иван Гешев.

Освен това настоява кадровиците да спрат процедурата по избор на титуляр.

От ГЕРБ отвръщат, че не е работа на политиците да се месят в избора на Сарафов. „Вместо да се фокусираме върху правосъдната реформа и как да се избира главен прокурор, ние се занимаваме с временно назначение на човек, когото аз не познавам, не знам какви са му качествата. Така или иначе, коментари от политически лица в подобни случаи винаги са контрапродуктивни, защото се прекрачват границите на разделение на властите“, коментира зам.-шефът на партията Даниел Митов.

Има поне 2 основания, по които може да бъде оспорено решението и.д. да стане Сарафов – че не са преценени професионалните качества и че не е спазен срокът за свикване на прокурорската колегия, коментира пък доц. Киселова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar