Проф. Валери Голубкин, физик и водещ изследовател в Централния аерохидродинамичен институт (ЦАГИ) беше осъден на 12 години в затворнически лагер със строг режим по дело за държавна измяна от московски съд в понеделник.

„Разбира се, ние ще обжалваме тази присъда“, каза адвокатът на учения Мария Ейсмонт, отбелязвайки, че защитата настоява, че физикът е невинен.

Процесът срещу Голубкин се проведе при закрити врати, тъй като материалите по делото са обявени за секретни. Публично бяха огласени само уводната част и диспозитива на присъдата, съобщава руската агенция „Интерфакс“.

В пренията държавното обвинение поиска 12 години лишаване от свобода за подсъдимия и съдът удоволетвори изцяло искането на прокуратурата.

Голубкин е признат за виновен в държавна измяна, което обвиняемият отрича.

Ученият беше арестуван през 2021 г. за това, че по указание на своя началник през 2018 г. предал информация за извършена работа на Йохан Стилант. По това време Стилант е координатор на проект, по който институтът на Голубкин – ЦАГИ, работи заедно с Европейския център за космически изследвания и технологии.

Проектът, финансиран от Европейска рамкова програма за изследване, се занимава с разработването на концепция за пътнически самолет с водородно гориво, способен да лети с високи скорости. Проектът стартира през 2014 г. и е завършен през 2019 г.

В проекта участват европейски, руски и австралийски центрове, а Европейската космическа агенция (ESA), разположена във Франция, действа като координатор.

В ЦАГИ Голубкин е специалист по аеродинамика и топлообмен на самолети. Преди ареста е работил като водещ научен сътрудник в отдел N11 на изследователски отдел 2 (НИО-2). Ръководителят на този отдел Анатолий Губанов беше арестуван по дело за държавна измяна през декември 2020 г.

Решено: Държавната измяна в Русия се наказва с доживотен затвор

Редица руски учени бяха арестувани и обвинени в държавна измяна през последните години по подозрение, че са предавали чувствителни материали на чужденци, пише Ройтерс.

Критиците на Кремъл казват, че арестите понякога произтичат от неоснователна параноя, което властите отричат.

По-рано този месец беше образувано наказателно дело срещу един от тримата руски учени по хиперзвукови ракети, арестувани по подозрение в държавна измяна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar