Законопроектът за премахването на специалните пенсии на народните представители в Румъния получи одобрение в Комисията за статута на народните представители. Единственият въздържал се е представителят на опозиционната партия „Съюз за обединение на румънците“ (AUR), съобщава Аджерпрес.

Междувременно председателят на комисията Еуджен Бежинариу заяви, че е възможно законопроектът да бъде оспорван в Конституционния съд. „Ако бъде обявен за противоконституционен, ще бъдат намерени други решения по отношение на тези специални надбавки“, коментира Бежинариу в кулоарите на парламента.

По-рано през деня лидерът на Национално-либералната партия и председател на Сената Николае Чука каза, че премахването на пенсиите на парламентаристите ще бъде прието до края на парламентарната сесия следващата седмица, предаде БТА.

Над 800 бивши депутати в Румъния получават специални пенсии, които не се базират на пенсионните им вноски. Стойността на специалните пенсии на депутатите и сенаторите възлиза на над 53 милиона леи годишно (21 200 000 лв.).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar