[email protected]

Цялото село скърби. Мъката ни е голяма и непреодолима. Загубихме младо, добро момче, трудолюбиво, работеше като майстор зидар. Как го сполетя най-страшното, и то на 26 г. Не можа да се порадва на обич, на деца. Един зъл човек го прониза със сабя. Отиде си момчето за глупост, ридае близка до семейството на строителя Теодор Борисов. Младият мъж от монтанското с. Портитовци е убит преди три години, а сега подсъдимият за смъртта му Валентин Макавеев получи 12 г. затвор на първа инстанция.

Каквото е решил съдът, това е, няма да се меся. Искам да забравя трагедията, знам, че синът ми ще е винаги в сърцето ми. Махнал съм и некролозите, признава бащата на Теодор. Местните хора споделят, че няма сън за родителите на момчето, разкъсват се между мъката и желанието за правосъдие.

Не можаха ли да се сдобрят, да се помирят като другари, да си поприказват, да се разберат, за един ремонт си отиде млад мъж. Толкова ли не се намери един човек да ги разтърве“, пита се близката на семейството.

В селото живеят 500 души, но хората не смеят да разказват как е станало жестокото убийство.

Вечерта на 10 март през 2020 г. Валентин Макавеев от Лом заедно със свои близки бил в заведение в центъра на с. Портитовци. Когато видял Теодор Борисов, който извършвал ремонтни дейности в имота на родителите му, го извикал.

На висок тон изразил недоволството си от извършената работа, обиждал го и псувал, заявил, че трябва да върне даденото му възнаграждение. Стигнало се до пререкания между двамата, затова барманът ги помолил да напуснат.

Не след дълго Теодор, придружен от компания, се върнал в района на заведението. Пристигнал и Валентин с дълга сабя в ръцете. Конфликтът между спорещите мъже ескалирал. Валентин размахал оръжието и пронизал с него опонента си в областта на гърдите. Свидетели на случвaщото се опитали да ги успокоят, но не посмели да се намесят директно. Теодор успял да хване сабята откъм върха ѝ и нанесъл удари с дръжката по главата на Валентин. Двамата паднали на земята.

От тялото на Теодор рукнала кръв. Очевидци се обадили на тел. 112. Бърза помощ транспортирала Теодор до болницата в Монтана, където по-късно починал. Междувременно Валентин си тръгнал. Сабята с пластмасова ръкохватка и извито острие с дължина 60 см била открита във външна тоалетна в имот в селото. Според медиците Теодор е починал от остра кръвозагуба, причинена от нараняванията в гръдната и коремната кухина. Освен меките тъкани, мускулатурата и ребрената дъга засегнати били още диафрагмата, стомахът и аортата. Според извършените експертизи и двамата били употребили алкохол.

Съдът осъди Валентин и да плати на бащата на Теодор 180 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди от смъртта на сина му.

Теодор беше много добро момче, справяше се в училище, обичаше спорта, беше състезател във футболния отбор „Порто Портитовци“ на селото. Като наследник на род строители работеше всичко – не е имало забележки към работата му. Дядо му е виден майстор в Монтана. Непрекъснато го хвалят за добре свършена работа“, разказа неговата съученичка Иванка.

Решението на съда в Монтана може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Апелативния.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar