Рокадите в Министерството на вътрешните работи започнаха, но само с един полицейски шеф, който сам пожелал да напусне. Заявление за напускане е подал директорът на столичната полиция Калоян Милтенов.

Той е на поста от 2 години. Назначи го Бойко Рашков на 28 юни 2021 г. За 24-те месеца на поста Милтенов не се е замесвал в скандали. Името му нашумя, след като се разбра, че полицаи от различни столични районни са покровителствали Георги Семерджиев, който уби 2 момичета на бул. „Черни връх“. Оказа се, че години наред униформени са го прикривали. Затова тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев каза на Милтенов да си избере нови шефове на 7 от 9-те районни и след това ги назначи.

Сегашният министър Калин Стоянов изрази съжаление за напускането на Милтенов.

„Той е изключителен професионалист, с когото съм работил прекрасно и ви уверявам, че ще направя всичко възможно да остане в МВР като част от моя екип“, каза в сряда министърът. И посочи, че другата седмица ще стане ясно кой ще наследи Милтенов на поста. Той ще е „познат за системата човек и всички служители на СДВР трябва да бъдат спокойни, защото е един от тях“, подчерта вътрешният министър. За позицията се завъртяха 2 имена, едното на бивш директор на СДВР, а другото на полицай, оглавявал криминалистите в дирекцията. Униформени коментираха, че е малко вероятно това да е дългогодишният зам.-директор на СДВР Борислав Борисов. Той е на поста от 2015 г. и винаги името му е сред спряганите при смяна на върха в столичната полиция. Коментира се обаче, че самият той не би приел подобна оферта. Борисов би бил добре приет от колегите си, които не са имали криминалист за шеф от 2013 година. Оттогава дирекцията бе оглавявана от полицаи от униформения състав и разследващите икономически престъпления.

Зам.-директор на ГДБОП поема службата, където директор бе Калин Стоянов, преди парламентът да го избере за министър. Той се е спрял на Явор Серафимов. „Ще ръководи службата в правилната посока“, каза Стоянов.

Министърът трябва да назначи и шеф на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Тя е без ръководител, след като на 2 юни Тодор Гребенаров навърши пределната възраст от 60 г. за работа в МВР. Сега изпълняващ длъжността е Димитър Андонов. Той е фаворит да остане и като титуляр на дирекцията, в която са и баретите.

И докато в полицейския състав рокадите дотук са по-скоро заради обстоятелствата, няколко се случиха в други дирекции на МВР. Валентин Костов, който оглавяваше дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, се е разделил с поста си. Александър Стоянов, назначен миналата седмица за шеф на кабинета на министър Калин Стоянов, също е махнат. Той бе на подобна позиция и при предшественика на Стоянов Иван Демерджиев, но в Министерския съвет, тъй като пловдивският адвокат бе и вицепремиер. За началник на кабинета си Стоянов си е избрал свой бивш колега в ГДБОП. Сменен е и шефът на правната дирекция в МВР Александър Стефанов.

Идната седмица ще станат ясни и другите двама зам.-министри в МВР, обеща Стоянов. Засега назначен е само Стоян Темелакиев, който бе на поста и при Бойко Рашков. Преди това бе зам. главен секретар, а кариерата му е минала в ГДБОП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar