Отмениха дисциплинарните наказания на граничните полицаи, чиито нарушения доведоха до трагедията в Бургас миналото лято. Тогава двама полицаи загинаха, пометени от автобус с мигранти.

16 полицаи са извършили нарушения във връзка с катастрофата с мигранти в Бургас

Месеци след инцидента вече бившият вътрешен министър Иван Дерменджиев съобщи, че тези нарушения имат косвена вина за инцидента. В началото на ноември той заяви, че 16 гранични полицаи, сред които такива на ръководни позиции, имат вина за инцидента.

Ден преди трагедията, шофьорът на автобуса Омар и неговите съучастници, е трябвало да нощуват в ареста, тъй като са били заловени до съмнителен автобус, но са били освободени.

„Всеки е допуснал нарушения, те са и от различни структури, но са допуснали фрапантни нарушения и вярвам, че тези нарушения, които споделих с вас, са част от причините да се стигне до този инцидент“, каза Демерджиев на 3 ноември, 2022 год.

Оказва се обаче, че предсрочно са заличени наказанията на част от служителите.

„… Бяха наказани около 9 служители… В последствие всички служители обжалваха наложените им наказания в съда, някои процедури още са в ход. В този момент обаче дисциплинарно наказващия орган на тези служители прецени, че може да се възползва от правото, което му го дава законът за МВР – при изтичане на половината от наказанието, да бъде отменено“, каза Генади Тенев, заместник-председател на синдиката на МВР.

Според синдиката на МВР наложените наказания не са имали пряка връзка с трагичния инцидент. А близки на загиналите полицаи смятат, че ръководни кадри от Гранична полиция сами напуснали системата, за да избегнат дисциплинарни наказания.

„Те напуснаха системата с едни 20 заплати напред. С едни около 40-50 хил. лева напред. Тези хора дори биха могли и да се върнат на работа в системата, понеже някои от тях са млади. Но бих искала да обърна внимание на професионалното ръководство на МВР. В това време аз не чух от тяхна страна някакви реални действия да има да се предотвратяват следващи подобни случаи в Бургас“, отбеляза Катя Касабова, близка на загиналия Йордан Илиев.

Днес от прокуратурата в Бургас, на която са предадени материалите по вътрешните проверки отказаха всякакъв коментар. Мълчание запазиха и от ръководство на Гранична полиция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar