Днес приключи една сага, проточила се 10 години. Това написа във „Фейсбук“ Асен Генов.

Той припомня, че на 7 ноември 2013, той заедно с Цветелина Сърбинска и още няколко души са били арестувани за оцветяването и надписа „КОЙ? БКП ПОЗОР! КОЙ!“ на скулптурната композиция през централата на БСП на ул. „Позитано“ в София.

Самата композиция е безстопанствена, незаконно намираща се там, открадната от автора и произведена без негово съгласие. Освен това, не представлява културна ценност и следва да бъде демонтирана от тротоара на ул. „Позитано“, разкри Асен Генов.

Съдебната сага приключи. Софийски апелативен съд постанови, че аз и Цветелина С. сме невиновни по обвинение в престъпление по чл. 325 от НК.

Не сме извършили хулиганско деяние, не сме изразили неуважение към обществото и не сме увредили чужда собственост, посочи Асен Генов във „Фейсбук“.

Съдът приема решението на Европейския съд по правата на човека, който от своя страна се позовава на първоинстанционното решение на СРС, с председател съдия М. Тодорова, с което още през 2014 бяхме обявени за невиновни, разкри Асен Генов.

Нееднократно съм припомнял и обяснявал обстоятелствата по решението на втората инстанция – СГС, което аз определям като политически мотивирано, в услуга на БСП и подкрепящите ги тогава ДПС и Атака, смята Асен Генов.

Добрата новина е, че Европейският съд по правата на човека създаде практика, която вече е незаобиколима не само в България, но и сред още 750 милиона европейци, чиито държави признават юрисдикцията на ЕСПЧ.

Решението на СРС през 2014, ЕСПЧ от 2021 и САС от 2023 са важна и необходима стъпка към изчистване на публичната среда от артефактите на комунистическия режим.

Благодаря на адв. Беров за отличното представителство и се надявам, че с това решение на САС България е крачка по-близо до демократичните стандарти по отношение на свободата на словото и изразяването на политически убеждения.

МОЧА трябва да бъде демонтиран.

Альоша трябва да бъде демонтиран.

Комунизмът и комунистическия режим са престъпления.

Тяхното критикуване не е, заключава Асен Генов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar