Федерален съдия от щата Тексас обяви ново правило за всички свои дела. Занапред няма да е позволено да се използват данни и становища от изкуствен интелект (AI) без те изрично да са предварително проверени от човек, съобщава Ars technica.

Решението на съдия Брантли Стар идва на фона на случай по-рано тази седмица, в който опитни адвокати са били подведени от фалшиви становища, подготвени от AI. В тях са се давали примери за съдебни дела и решения, които всъщност не съществуват.

Казусът предизвика сериозен отзвук, особено след като и самите адвокати признаха, че не са очаквали, че технологията може да е неточна, въпреки предупрежденията на създателите ѝ. Липсата на регулации кара съдиите сами да въвеждат правила за делата, които те ще разглеждат.

Така и съдия Стар казва, че всички адвокати, които ще имат дела пред него, ще трябва още преди тяхното начало да подадат допълнителен сертификат. Той ще гарантира, че нито един елемент от техните аргументи и доказателства не е генериран от изкуствен интелект. А ако има такива елементи, то сертификатът трябва да гарантират, че те са предварително проверени от реален човек чрез сверяване с бази данни и репоражи.

Съдия Стар допълва, че AI платформите са мощен инструмент, който има много приложения в съда: за помощ при събиране на данни, откриване на неточности, предвиждане на въпроси и отговори и др. Съдията казва, че всичко това е от полза за адвокатите и делата като цяло, но подготвянето на самите аргументи „не е сред тях“.

Стар допълва, че за разлика от адвокатите, изкуственият интелект не полага клетва, все още страда от „халюцинации“ (измисляне на факти), има предразсъдъци и няма гаранция, че се старае да защити клиентите си. AI системите нямат чувство за дълг към клиентите си нито възприемат смисъла да се спазва законът, допълва съдията. Той предупреждава, че ако адвокат не подаде нужните документи, всяко становище или аргумнент ще бъдат отхвърлени.

Федералните съдии имат право да добавят свои правила и изисквания към адвокатите. Мерките не са задължителни за останалите съдии, но всеки може да ги приложи или адаптира, ако желае.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar