Прокурор Стефан Рачев от Софийската градска прокуратура получи почетен знак „За заслуги“ и грамота за работата си по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Наградата му беше връчена от главния прокурор Сотир Цацаров, като присъства и градският прокурор на София Емилия Русинова, съобщиха от държавното обвинение.

В края на март Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди на 20 години затвор Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна, извършено на 9 юли 2011 г.

Първоначално случаят беше неглижиран от властите, а след това пък месеци наред в ареста стоя Пламен Трифонов, който беше нарочен за извършител, за да се стигне до задържането на Русинов, за който обаче от самото начало се знаеше, че е имал контакт с жертвата. Делото беше внесено в съда в началото на 2013 г., а година по-късно Софийският градски съд осъди Чеци на доживотен затвор. След това Софийският апелативен съд (САС) измени присъдата на 19 години затвор, защото Русинов не е проявил изключителна безчовечност, коравосърдечност или садизъм, за да приеме съдът, че убийството е извършено с особена жестокост. После ВКС върна делото, след като видя тежки противоречия, неясноти и неубедителни изводи в решението на апелативните съдии. Преди година САС отново измени доживотната присъда на Русинов със сходни мотиви, но го осъди на 20 години затвор, а след това ВКС остави в сила решението.

В хода на делото стана ясно, че Яна е била в заведението „Маймунарника“ в Борисовата градина в компания с Русинов. След като пили алкохол и флиртували, двамата си тръгнали заедно. В един момент Русинов решил да прави секс с момичето, при което я ударил, а след това и я душил в продължение на 20-30 минути.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
4avdar
4avdar
08 май 2018 13:17
Гост

Заслужена награда за Стефан Рачев. Успех занапред!

Минувач
Минувач
08 май 2018 13:16
Гост

За САС 20-30 минути душене не е ли безчовечност.

Anonimen
Anonimen
08 май 2018 13:15
Гост

Пламен Трифонов даже си полежа невинен. Така е като властите спят.

5-ко
5-ко
08 май 2018 13:13
Гост

Това дело доста се проточи.