Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет назначи Мариника Чернева за заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Така екипът на председателя на съда Георги Чолаков вече е запълнен, след като през март за заместник-председател на ВАС беше назначена Надежда Джелепова.

Георги Чолаков заяви днес, че тя отговаря на всички законови изисквания, притежава необходимите професионални и нравствени качества, била е само съдия, минала през всички нива.

В подкрепа на Мариника Чернева се изказа и Боян Магдалинчев. Той заяви, че я познава отдавна, много добър съдия е, много добре се справяла с работата.

Решението бе взето единодушно.

Мариника Чернева и Надежда Джелепова бяха предложени от Чолаков през февруари. Пленумът на ВАС подкрепи и двете с голямо мнозинство.

Мариника Чернева ще оглави Първа колегия на ВАС, а Надежда Джелепова вече оглави Втора колегия.

До преди назначаването си за заместник-председател, Мариника Чернева бе и.ф. ръководител на Четвърто отделение на ВАС, което разглежда дела за обществени поръчки, концесиите, търговете, изборите за народни представители, изборите за президент и вицепрезидент, местните избори и др.

Надежда Джелепова пък беше ръководител на Второ отделение на ВАС, което разглежда административни дела, свързани с устройството на територията, ЗКИР, строителство, инвестиционни проекти, кадастъра и имотния регистър и др.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Нушка
Нушка
08 май 2018 10:23
Гост

Как така Магдалинчев този път да не е опозиция?

5-ко
5-ко
08 май 2018 10:21
Гост

Тя е с необходимия опит и стаж, така че със сигурност ще е полезна за съда.

Anonimen
Anonimen
08 май 2018 10:26
Гост

Четвърто отделение на ВАС разглежда едни от най-сложните дела.

Минувач
Минувач
08 май 2018 10:07
Гост

Поздравления! Тя е невероятен човек и отличен юрист.