До края на месеца в София ще бъдат назначени 320 допълнителни полицаи, каза днес пред Би Ти Ви заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев. Поводът е катастрофата, при която автомобил убил двама пешеходци на бул. „Сливница“.

Според Станев, за да се стигне до нея проблем има в инфраструктурата и обучението на водачите. „Всичко започва от семейството, през образованието в училище, мине се през курсовете, подготовката на водачите и контролът от МВР“, обобщи главният секретар на МВР. В отговор на въпрос, той отбеляза, че са набелязани конкретни мерки да подобряване на маркировката и сигнализацията по пътищата.

Станев се оплака, че МВР предлага промени в законите, но предишните два парламента не им обърнали внимание. Ставало дума за намаляване на скоростта на 30 км/ч в определени зони в градовете и подобряване на системата за връчване и плащане на наказателните постановления и глоби с фиш.

Полицаите са призовани да спазват етичният си кодекс

„Главният секретар на МВР издаде едно окръжно до всички дирекции, в което нарежда полицейските служители да се съобразяват с правата на гражданите, да се спазва етичният кодекс на МВР и да се спазват всички законови норми“. Това каза Станев, в отговор на въпрос за полицейската операция в пловдивска дискотека, която се проверява от прокуратурата, заради сигнали за обиски на голо и тормоз.

Защо масовите обиски в дискотека в Пловдив са незаконни

„Много полицейски проверки се извършват. Единичен е случаят. Министър Демерджиев лично ще съобщи резултатите от проверката на действията на служителите“, каза още заместник-главният секретар на МВР.

Още вижте във видеото

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar