„Предложението за оставка на главния прокурор Иван Гешев има и политически, и юридически аспект. Политическият аспект е онези парламентарни групи, които биха желали освобождаването на главния прокурор, да подкрепят подобно правителство. От конституционна гледна точка коректно беше казано, че сега има обекти, които могат да поискат отстраняването и един от тях е правосъдният министър. ВСС може да предложи на президента подобно освобождаване“. Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в „Интервюто в Новините на NOVA“.

Тя припомни думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че нито той, нито Гешев са вечни. Инцидентът с главния прокурор повдигна въпроса за разноговоренето между различни хора в прокуратурата и следствието. Когато толкова дълго се мълчи дали си бил с членове на семейството или не… мълчанието на главния прокурор бе в негов ущърб“, каза тя.

Киселова е категорична, че промените трябва да минат през законодателство и да не се гледа като панацея на смяната на един прокурор. „Необходимо е определени въпроси да бъдат изговорени преди да се пристъпи за окончателната подкрепа за правителство“, допълни доц. Киселова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar