Московски градски съд отхвърли жалбата срещу задържането на Дария Трепова, обвиняема по делото за терористична атака, при която беше убит журналистът Владлен Татарски, съобщава руската информационна агенция „Интерфакс“.

Трепова беше арестувана часове след убийството на Татарски в Санкт Петербург в началото на април. Според следствието тя му е предала гипсова статуетка, в която се е намирал експлозивът, който го уби. Тя беше незабавно откарана в Москва, където съд й наложи мярка за неотклонение – арест до 2 юни.

По искане на прокуратурата и следствието гледането на мярката се проведе при закрити врати, за да не бъдат разкрити подробности от предварителното разследване.

Трепова, която участва в заседанието чрез видеовръзка, каза пред съда, че ако процесът бъде закрит, тя няма да може да заяви колко „безумно съжалява за случилото се“ и че „се моли всеки ден за здравето на жертвите“.

Тя е обвинена в извършване на терористична атака и трафик на експлозиви.

Според следствието на 2 април в кафене в Санкт Петербург Трепова е предала статуетката на Татарски преди негова среща с читатели. Фигурката е била пълна с експлозиви и взривена. Блогърът загина и над 50 души бяха ранени.

Бомбата за руския блогър е изпратена с куриер в Москва

Националният комитет за борба с тероризма заяви, че нападението „е планирано от специалните служби на Украйна с участието на сътрудници на фонда на осъдения в Русия опозиционен лидер Алексей Навални.

Руските служби за сигурност твърдят, че изпратен от Украйна агент е предал експлозива на Трепова, след като е прекарал известно време в Русия, за да изучи навиците на жертвата.

Несъгласна с войната рускиня е обвинена за убийството на блогъра Татарски

Трепова е известна като противник на войната в Украйна, тя е била арестувана за участие в протести малко след нахлуването на Русия миналата година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar