Бившият перуански президент Алехандро Толедо се завърна днес от САЩ в Перу и вероятно ще стане третият държавен глава, който ще влезе в затвора, в момент, когато южноамериканската страна се опитва да се отърси от дългогодишната корупция сред управниците, предадоха Ройтерс и БТА.

77-годишният Толедо вероятно ще излежава присъдата си в полицейска база в покрайнините на столицата Лима, където са задържани и бившите президенти Алберто Фухимори и Педро Кастильо.

Официални снимки, споделени от перуанските власти, показват как Толедо пристига на летището в Лима. Толедо беше държавен глава между 2001 г. и 2006 г. Той се предаде в петък, за да бъде екстрадиран.

Перуанските власти обвиниха Толедо, че е получил 35 милиона долара подкупи от бразилската строителна компания „Одебрехт“ в замяна на спечелването на обществената поръчка за строителството на магистралата „Интерокеания Сур“.

Той отрича обвиненията в корупция, които включват пране на пари и тайно сговор. Прокуратурата поиска присъда от 20 години затвор.

Процесът на екстрадиция на Толедо започна през 2018 година. Той беше обявен за беглец в страната си през предходната година, когато пътува до САЩ на фона на разследвания за корупция срещу него и бивши негови сътрудници.

Икономист по професия и с докторска степен от Станфордския университет в САЩ, Толедо стана вторият бивш перуански президент, който е екстрадиран. Фухимори беше екстрадиран от Чили и излежава 25-годишна присъда за нарушаване на човешките права.

Бившият президент Педро Пабло Кучински също е разследван по делото „Одебрехт“ и е под домашен арест, а през 2019 г. бившият президент Алан Гарсия се простреля в главата, за да избегне арест и почина в болница.

„Поставихме този тъжен рекорд да имаме трима бивши президенти в затвора“, заяви адвокатът по наказателни дела Карлос Каро. „Няма подобен прецедент нито в региона, нито където и да било другаде по света“, подчерта юристът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar