Десетки политици от Европа призоваха с открито писмо в парижкия в. „Монд“ да бъде обявен за персона нон грата китайският посланик във Франция. Поводът е интервю на Лю Шайе в петък, в което той отхвърли суверенитета на бившите съветски републики.

„Монд“ съобщи, че в Париж са „ужасени“ от думите на посланика и са поискали от Пекин да изясни дали те са официална позиция на страната.

Пред телевизионния канал LCI (La Chaîne Info, част от групата TF1) Шейе каза, че страните от бившия СССР „нямат ефективен статут в международното право, защото няма международно споразумение, което да конкретизира статута им на суверенна държава“.

По отношение на Крим, украинска територия, която Русия окупира от 2014 г., той каза, че „зависи как възприемате този проблем“. След което припомни, че преди десетилетия Никита Хрушчов бил прехвърлил Крим в рамките на украинската съветска република и призова хората да спрат да „придирят“ по въпроса за постсъветските граници. „Сега най-спешното нещо е да спрем [войната], да постигнем примирието“ между Русия и Украйна“, доълни той.

Украйна беше международно призната „в границите си, включително Крим, през 1991 г. от цялата международна общност, включително Китай, при разпадането на СССР като нова държава-членка на ООН“, припомни Париж. Външното министерство припомни, че анексирането на Крим от Русия през 2014 е „незаконно според международното право“.

В неделя близо 80 европейски депутати и политици призоваха външния министър Ктрин Колона да изгони посланика, защото подобни нападки не могат да останат без отговор. Според тях Лю Шайе далеч е надхвърлил дипломатическия си статут, нарушил е международното право и думите му трябва да се разглеждат като заплаха за сигурността на европейските страни партньори на Франция.

„Освен че са дълбока обида за историята, културата и фундаменталната цялост на споменатите държави, забележките на посланика имат за цел да подкопаят основните принципи, на които се основават предсказуемите дипломатически отношения. Не е работа на Китай – или която и да е друга държава – да поставя под съмнение суверенитета на другите. Суверенитетът не е дипломатическа играчка, а основният елемент на международните отношения, международното право и Хартата на ООН“, се казва в писмото.

„Във време, когато в Европа бушува война след агресията на Русия срещу териториалната цялост на нейния съсед Украйна, наложително е демократичният свят да изпрати недвусмислено послание към авторитарните страни да защитават суверенитета на нашите съюзници“, допълват авторите.

Под писмото, координирано от IPAC (Междупарламентарен алианс за Китай), стоят подписите на имена като:

  • Никола Беер, заместник-председател на Европейския парламент;
  • Райнхард Бютикофер, евродепутат, председател на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Китай;
  • Авдула Хоти, депутат и бивш министър-председател на Косово;
  • Богдан Клих, сенатор и бивш министър на националната отбрана на Полша;
  • Андрюс Кубилиус, евродепутат, бивш министър-председател на Литва, президент на Евронест;
  • Михаел Рот, депутат, председател на комисията по външни работи на Бундестага (Германия);
  • Марко Микелсон, депутат, председател на Комисията по външни работи, Естония.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс нарече думите на Лю Шайе абсолютно неприемливи. Той заяви, че Рига очаква официалния отговор на Пекин и че външното министерство е извикало временно управляващия китайското посолство в Рига за обяснение, като добави, че ходът е съгласуван с Литва и Естония.

Естонското външно министерство също реши да извика китайския посланик. Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис от своя страна каза, че думите на китайския дипломат обясняват „защо балтийските страни не се доверяват на Китай като посредник за постигане на мир в Украйна“.

Украинският посланик във Франция Вадим Омелченко, реагирайки с коментар,че дипломатът или има „очевидни проблеми с географията“, или неговата гледна точка противоречи на позицията на Пекин „по отношение на усилията за установяване на мир в Украйна въз основа на международното право, целите и принципите от Хартата на ООН“.

На 5 април посланикът на Китай в Европейския съюз Фу Цунг каза, че Пекин не подкрепя бойните действия в Украйна, не признава Крим за руски – както и териториите, които станаха част от Русия след референдумите миналата есен – и не оказва военна подкрепа на Москва. Според дипломата Пекин не е осъдил действията на Русия, тъй като разбира нейните обвинения срещу НАТО, а китайските власти смятат, че „истинските причини“ са по-сложни, отколкото казват западните лидери.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar