Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че ще остави министъра на отбраната Йоав Галант на мястото си предвид ескалиращата криза със сигурността.

Така той отмени решението за уволнение на министъра, което предизвика протести и предизвика тревога в чужбина.

Той каза, че двамата са разрешили разногласията си за публичния призив на Галант миналия месец за спиране на правителствения план за реформиране на съдебната система, предизвикващ горчиви разногласия, който според Галант се е превърнал в заплаха за сигурността на Израел.

Миналата седмица Нетаняху обяви, че ще отложи уволнението. „Реших да загърбя нашите различия“, каза Нетаняху на пресконференция в понеделник.

Срещу „неизбраните“ съдии: защо Нетаняху и част от Израел искат реформата

Той каза, че двамата са работили в тясно сътрудничество през последните две седмици.

Италиански турист беше убит, а петима души бяха ранени при блъскане на кола в Тел Авив в петък часове след като две сестри и майка им, израелски граждани, бяха убити при стрелба в окупирания Западен бряг. Атаките, след нощ на трансгранични удари в Газа и Ливан, допринесоха за засиленото израелско-палестинско напрежение след нападенията на израелската полиция в йерусалимската джамия Ал-Акса тази седмица.Напрежението заплашваше да се разшири, когато Израел отговори на залпа от ракети, като удари цели, свързани с ислямистката групировка „Хамас“ в Газа и Южен Ливан, но боевете навлязоха в затишие в петък.Израел нанесе удари в Ливан и Газа след най-големия ракетен обстрел от 2006 г.

Проучване на общественото мнение в неделя от израелския Канал 13 News показа, че партията на Нетаняху „Ликуд“ ще загуби над една трета от местата си, ако изборите се проведат сега, а Нетаняху няма да успее да спечели мнозинство със своите твърдодесни коалиционни партньори. „Не съм обезпокоен от допитването“, каза Нетаняху пред репортери.

Премиерът каза, че отношенията със Съединените щати, които изглеждаха обтегнати заради планираната от правителството реформа на съдебната система, остават „по-силни от всякога“ и двете страни се радват на сътрудничество в областта на сигурността и разузнаването. Нетаняху също се спря на въпроса, че все още не е поканен на официално посещение в Белия дом в последния си мандат като министър-председател.

Нетаняху отхвърли „натиска“ от САЩ за съдебната реформа, Байдън изключи скоро да го покани

„Ще има посещение, не се притеснявайте“, каза Нетаняху.

Правителството му постави на пауза законодателството за основен ремонт, за да даде възможност за дискусии за компромис с опозиционните партии след седмици на национални протести.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar