Националното бюро за правна помощ (НБПП) е един от най-важните органи в държавата, защото чрез него българската държава и адвокатура осъществяват достъпа до правосъдие на уязвимите групи“. Това заяви новият председател на НБПП Наталия Илиева на церемония по встъпването си в длъжност. Тя и заместникът ѝ Лилия Симеонова бяха избрани да оглавят бюрото от Министерския съвет на 15 март.

Министърът на правосъдието Крум Зарков заяви, че дейността на бюрото трябва да е широко разпознаваема сред хората, така че онези от тях, които имат нужда от правна помощ, да могат да се ползват от нея.

Зарков припомни, че са направени важни промени в Закона за правна помощ: „Правната помощ трябва да се разшири, както по отношение на страните с методи за разширяване на спорове извън съдебна зала, така и за отношенията на гражданите с администрацията, които стават все по-сложни и конфликтни“.

Лилия Симеонова най свой ред посочи, че ще работи за това бюрото да бъде все повече припознавано от обществото като орган за осигуряване и гарантиране на достъпа до правосъдие на всеки гражданин.

На церемонията днес присъстваха още заместник-министрите на правосъдието Мария Павлова и Емил Дечев, зам.-омбудсманът Елена Чернева, която е и бивш председател на бюрото, както и Вася Илиева – председател до 2012 г.