Калоян Каймакчийски старателно е подготвял убийството на бившата си приятелка и колежка Кристина. Търсил кола, в която да скрие трупа ѝ и сядал зад волана на 4 автомобила в деня на убийството. Дебнел я пред офиса. Бил с ръкавици, когато натиснал спусъка. Взел служебния пистолет на настоящата си приятелка Йордана Соколова, а после й казал да го отнесе във военното поделение. Тя му изпрала дрехите, с които бил на 3 април, а след това той ги изхвърлил за по-сигурно в различни кофи за смет. Опитал да си изгради алиби. Разследващите обаче имат свидетелски показания за действията му преди и след престъплението, които го уличават. Единият е приятелят му от автосервиза срещу офиса на Кристина, а другият е жената, с която е живял на семейни начала и с чийто служебен пистолет е убил жертвата си. Както и експертна справка, че негови следи са открити по иззетия от военното поделение пистолет „Макаров“, а гилза от него е намерена в колата на жертвата. Всичко това стана ясно в Софийския градски съд, който в неделя остави за постоянно в ареста 34-годишния Каймакчийски. Трупът на Кристина беше намерен в багажника на кола, паркирана близо до офиса, в който двамата са работили.

Калоян и Кристина имали връзка до 20 март. Тогава тя му съобщила по телефона, че се разделят. Преди това няколко пъти се оплаквала, че той я тормози, ограничава я, следи я къде ходи и заплашвал, че ако го остави, ще я убие. Потърсила и помощ във фондация „Анимус“ на 17 март, когато се срещнала с юрист и психолог. Сигнал до МВР и прокуратурата обаче няма.

На 3 април бащата на младата жена отишъл в полицията и казал, че изчезнала. Излязла от офиса в 16,45 ч, за да премести колата си. Обадила се на 10-годишния си син от предишен брак и казала на детето да се подготви за урока по английски. В 16,53 ч телефонът на Кристина вече бил изключен. Не се приблрала вкъщи. Издирването ѝ започнало в кв. „Захарна фабрика“, където е намерен опелът на жената.

Бил заключен, но паркиран в неестествено положение

Вътре имало чифт обувки. Още в началото на разследването Калоян е бил заподозрян по данни на близките на Кристина, които знаели за заплахите. Когато е задържан на 6 април, той признал в оперативна беседа с криминалист. Разказал подробно как 3 дни по-рано отишъл с пежото си до автосервиз, където работил приятелят му Георги Трендафилов. От там взел беемве. С него паркирал пред офиса, където работили заедно с Кристина. Започнал да я чака до колата ѝ. Когато тя се качила, той скочил вътре. Започнали разговор. Тя крещяла, отворила вратата и се опитала да излезе. Тогава Калоян я хванал за косата и я вкарал обратно в купето. Бил с ръкавици и носил пистолет. Гръмнал я два пъти в гърдите. После преместил тялото на предната седалка. Откарал опела на Кристина до киа без номера. Прехвърлил тялото в багажника и го покрил с калъф. Изхвърлил ключовете на колата и се прибрал с пежото. Дал пистолета на Йордана Соколова, с която живеел на семейни начала, и ѝ казал, че трябва да го занесе във военното поделение, където служи. Разпитана като свидетел, дамата с пагони първо разказала кратка версия на случилото се, но после я допълнила с детайли. Посочила как Калоян хвърлял разни вещи по контейнери. Същото се случило и с дрехите му, които тя изпрала.

Приятелят на Калоян Георги Трендафилов също е разпитан. Той е работил в автосервиз срещу офиса на Кристина. Разказал, че Калоян още на 30 март докарал с репатрак киа без номера. В тази кола е намерен трупът на жената. 3 дни по-рано пък поискал от Георги да му намери подобен автомобил. Преди това уговарял Георги да го закара до адреса на Кристина в кв. „Орландовци“, но мъжът отказал. В деня на убийството Каймакчийски пристигнал до сервиза в 14 ч с личното си пежо. Поискал му друг автомобил. Георги му дал ключовете за беемве. Тогава Каймакчийски се оплакал, че Кристина го тормози и преследва. Имали и среща по-късно в мазе.

Калоян помолил Георги да остави телефоните си навън, за да говорят спокойно.

Според адвоката на обвиняемия Петър Чалъмов прокуратурата няма доказателства, че точно клиентът му е убил Кристина. Самопризнанията му били дадени в беседа, извън правилата на НПК. „Калоян и Кристина са работили заедно и са били в близки отношения. На 3 април той се е намирал в дома си, контактувал е многократно с Йордана Соколова. Към 16,45 е чакал да се върне от работа, за да отидат в поделението, в което тя служи в село Мусачево. Оперативните способи, полиграфските изследвания и оперативните беседи не са годно доказателство. Липсват свидетели и очевидци. Няма биологични и ДНК следи и експертизи, няма записи от камери“, каза адвокат Чалъмов пред съда. Според него не е ясно къде е извършено престъплението и в коя кола – в опела на Кристина, в пежото на Калоян, в беемвето, което е взел от Георги, или в киата без номера. „Няма сигнали от Кристина, че Калоян я е тормозил. Не е потърсила МВР и прокуратурата. Ако някой се чувства застрашен, няма логика да оставя бележка на близка приятелка или да занимава неправителствена организация“, каза Петър Чалъмов. Прокуратурата обаче е представила две експертни справки. Едната е за патрон калибър 9,18 мм, намерен в колата на Кристина. Според експерта гилзата е изстреляна от пистолет „Макаров“, който е открит в поделението на жената до Калоян. Другата експертна справка показва, че на спусъка и скобата на пистолета има смес от клетъчен материал. Една част е на Кристина, а друга на Калоян Каймакчийски. Което според прокурор Сабина Христова говори, че е имало спречкване между двамата в колата и жертвата се е съпротивлявала.

„Моля да не ме задържате под стража. Искам да се съвзема, да се опитам да се боря и да изчистя името си. Искам да имам време с родителите и роднините си. Няма да се укривам. Съдействал съм на разследването“, каза в последната си дума Калоян Каймакчийски. Той има две условни присъди, по които вече е реабилитиран. Едната е за закана с убийство към друга негова бивша приятелка, а другата е за палеж на автомобила на мъж, с когото тя е имала връзка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar