От 100 до 500 лева глоба заплашва директорите на училища, ако не се подчинят на полицейско разпореждане при бомбена заплаха. Това коментираха адвокати пред NOVA. В гилдията обаче смятат, че новият протокол на МВР няма правна стойност, а санкциите лесно могат да бъдат оспорени пред съда.

Столичното 138 училище е сред десетките, до които вчера е изпратен заплашителен имейл. Директорът му разказва, че още преди изборите получили инструкции как да действат при сигнал за бомба.

„Първо нашият екип прави оглед. Паралелно с това сме се обадили на дежурните в районното. Идва екип и той си продължава огледа по своите процедури“, коментира директорът Иван Стоянов.

Според адвокат Аделина Натина обаче директорите не са подготвени сами да извършат първоначалния оглед. „Когато се види обект и се приема, че може да има взривно устройство, винаги идват специални части. Един директор как да прецени, той няма компетентност“, смята тя.

Подобна теза се чу и в студиото на „Здравей, България“. „Бих искал да попитам господин Стаматов, като директор – вие можете ли да установите в една ученическа раница, захвърлена в ъгъла на втория етаж, дали има бомба, или не?“, попита криминалният експерт Иван Савов.

„Това е разликата между полицията и директора на училището – за полицията всичко е съмнително, за директора раницата е една ученическа принадлежност“, подчерта директорът на 119 СУ „Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

В новия протокол е записано, че директорите не трябва да евакуират учениците, освен ако МВР не им нареди изрично. В противен случай ще носят административна отговорност.

„Санкцията по Закона за МВР е от 100 до 500 лева. Но такова „животно“ като протокол не съществува в правния мир. МВР може да даде предписание, което директорите, ако преценят – да го ползват, но не може да им вмени задължение, камо ли с такава административна санкционна част“, категорична е Натина.

Според адвоката протоколът поставя директорите в трудна ситуация – дали да се спасят от санкция от МВР, или да се окажат под упреците на притеснени за децата си родители.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar