До края на годината МВР ще започне да издава новите лични карти. Те ще имат чип, който реално заменя международния паспорт.

Това съобщи в сряда зам.-вътрешната министърка Моника Димитрова-Бийчър. Тя обясни, че по план документите е трябвало да се издават от догодина, но ведомството започва да ги прави по-рано.

Новите документи ще се изработват от консорциума Muhlbauer ID Services GmbH. Проектът е от 2019 г.

Обществената поръчка мина през обжалване в съда и затова стартира едва през декември м.г.

„За няколко месеца опитахме да компенсираме забавяне с години“, каза Димитрова-Бийчър.

Визията на личните карти ще се промени. Те вече ще имат и снимка на гърба, която служи като допълнителна защита срещу фалшификации. Чипът, в който ще са биометричните данни – снимка, пръстов отпечатък и подпис, ще е с 2 ключа за защита. Тези данни ще се дават задължително от хората. Така ще се избегне нуждата от международен паспорт. По избор човек ще може да добави в него и електронна идентичност.

С нея ще става идентификацията, за да се ползват различни електронни услуги. За целта ще бъде създадено и специално приложение. Именно в него ще се управлява електронната идентичност, която ще може да се ползва и за двуфакторна автентификация.

„Системата ще бъде централизирана“, обясни представителят на консорциума Злати Петров. Това означава различните системи на МВР да са свързани помежду си. Като начало ще бъдат доставени 1 млн. бланки за документи за престой на чужденци и 2,8 млн. пластики за лични карти.

Те ще се произвеждат в Германия, но ще се персонализират у нас. За целта от консорциума ще доставят специални машини. Те са от най-новото поколение, което допълнително би затруднило фалшифицирането на документите.

Хората няма да бъдат принуждавани да сменят личните си карти. Това ще става постепенно с изтичането на срока им. С новите обаче ще се минава много по-лесно в Европейския съюз.

Проектът беше обявен още през 2016 г., но после беше прекратен. През 2018 г. беше обявeна обществена поръчка, спечелена от германския концерн.

Освен личните карти в бъдеще ще има смяна и на шофьорските книжки и други документи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar