Под 1 кг – 992,65 грама, се оказа марихуаната, с която бе заловен столичният полицай Алек Димитров на 28 март, стана ясно в Софийския градски съд, който остави обвияемия за постоянно в ареста.

Първо МВР съобщи, че марихуаната в колата на униформения е 1,5 кг. По-късно прокуратурата увеличи количеството до 1,9 кг. Една от версиите за разминаването е, че не са готови експертните справки на останалото количество. Според другата е възможно част от откритата трева да не е била марихуана. Трета посочва, че в първите числа може да е влизало и теглото на опаковките, в които е била скрита тревата.

В четвъртък в 73-а зала на Съдебната палата стана ясно, че дрогата е доста по-малко – 992,65 г. Откъде идва разликата, в съдебната зала не бе коментирано. Интересното е, че в съобщението на прокуратурата, в частта с обвинението, бе написано само, че е привилечен под наказателна отговорност за държане на дрога с цел продажба. Не стана ясно и как Димитров се е сдобил с марихуаната. По първоначалните данни, съобщени от МВР, 26-годишният полицай бил хванат след сделка, при която купил тревата.

В Софийския градски съд бе потвърдено, че Димитров е бил под наблюдение от дирекция „Вътрешна сигурност“. Именно спецполицаите подали сигнал до свои колеги от КАТ. Те спрели Димитров на пътя Перник – София, на входа на столицата.

Зарина Дакова, адвокатка на униформения, посочи, че той не се е легитимирал с полицейската си карта. Тя изтъкна и че колата не е негова и вероятно мъжът е бил натопен. Прокурор Калин Близнаков обаче контрира, че Димитров е показал картата си на полицай. Отказал и да се подложи на тест за дрога, за което е глобен.

При проверка в багажника на автомобила била открита и раница, покрита с жилетка, на която пишело „Полиция“, изтъкна съдия Стоян Михов. И посочи, че наркотикът бил под суитшърт, натъпкан в чантата.

„Нещата не са мои. Дайте ми възможност да бъда на свобода“, каза Димитров в последната си дума.

Докато съдия Стоян Михов четеше решението си, Димитров падна. Обясни, че му се е схванал кракът. Мъжът бе оставен за постоянно в ареста. Може да обжалва на 6 април пред Софийския апелативен съд. Срещу Димитров се води и дисциплинарно производство в СДВР.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar