Окръжният съд в Габрово е прекратил дело за непредумишлено убийство срещу бившия депутат от ДПС Юсеин Вейселов „заради тежко заболяване и необходимост от продължително лечение“. По същото време той е публикувал във „Фейсбук“ пост от лекция на евродепутата Юлхан Кючук, на която очевидно е присъствал, а часове по-късно се снима докато регистрира кандидат – депутатската листа на партията си за предстоящите извънредни парламентарни избори. За това съобщава електронното издание „За истината“.

Вейселов, който е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост, не се е явил на заседанието, но часове по-късно е отишъл в Районната избирателна комисия в Габрово, за да регистрира листата на ДПС за изборите на 2 април т.г., на която е водач. Преди това той е публикувал и поста си във „Фейсбук“, от лекция на Илхан Кючук. В него той е споделил колко много е научил от евродепутата и колко полезно е било за него да бъде на лекцията му. Скоро след публикуването му този пост беше изтрит.

„Не съм стоял на лекцията на Илхан Кючюк, казва за „За истината“ Вейсалов. Отидох само да го поздравя, защото ми помогна много при моето лечение“. Това обяснение обаче не съвпада със съдържанието на публикацията във „Фейсбук“. По отношение присъствието си в РИК – Габрово за регистрация на листата на ДПС в деня на делото срещу него, Юсеин Вейселов казва само: „Листа се регистрира за три минути, не виждам проблем“.

В същия разговор кандидат-депутатът заподозря тенденциозно отношение, тъй като историята ставала публична точно преди старта на предизборната кампания. Той обаче служливо пропуска факта, че с началото на предизборната кампания е съвпаднало спряното дело срещу него. Публикациите по този повод са само журналистическа работа.

Документи от САЩ: През 2018 г. Пеевски е назначил свой човек на държавен пост

За заболяването на Вейселов съдът е уведомен през януари т.г. по време на едно от съдебните заседания. Тогава адвокатът му представя документи, които удостоверяват влошеното здравословно състояние на Вейселов, казва за „За истината“ говорителят на Окръжния съд в Габрово Стела Цонева. Съдът назначава медицинска експертиза, която да установи степента на тежест на болестта, както и времето, необходимо за оздравяване на подсъдимия.

Вещото лице се произнесе

На 27 февруари т.г., на поредното насрочено съдебно заседание, назначеното вещо лице се произнася, че подсъдимият Вейселов действително страда от заболяване, чието лечение ще отнеме около половин година. Въз основа на това заключение съдът прекратява съдебното производство до оздравяването на бившия депутат.

Новите стари и старите нови: кои са водачите за изборите на 2 април

Юсеин Вейселов не се явява в съда, което е разбираемо предвид влошеното му здраве.

И нищожното доверие носи мандат

Юсеин Вейселов е избран за депутат в 47 и 48 Народно събрание, в които влиза с под 1800 гласа. Това общо-взето е прагът на доверие към ДПС в габровска област и идва предимно от три севлиевски села.

При първия му парламентарен мандат бе със свален имунитет, от който сам се отказа, но след като главният прокурор го поиска, за да продължи наказателното производство срещу него.

Наказателна отговорност

Вейселов е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер. Обвинението срещу него е за това, че на 22 октомври 2019 година, на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков, е нарушил правилата за движение, управлявайки лек автомобил „БМВ“. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист.

Изборна кампания 5.0: приказки за референдуми и надежда за избиратели в малките градове

Инцидентът е станал около 7.30 часа, когато в дежурната част на Районното управление на Севлиево е получен сигнал за пътнотранспортното произшествие, при което на място загива велосипедист от Плевен на 27 г.. По първоначални данни смъртта е настъпила в следствие на челен удар с лек автомобил, управляван от 25-годишен правоспособен водач от с. Петко Славейков, за когото по-късно стана ясно, че е Вейселов. Пробите на Вейселов за алкохол и наркотици веднага след инцидента са отрицателни.

Документи от САЩ: През 2018 г. Пеевски е назначил свой човек на държавен пост

По случая бе образувано досъдебно производство, а разследването на причините за възникване на инцидента продължи под надзора на Окръжна прокуратура Габрово, която на 10 септември 2021 г. внесе в съда обвинителен акт.

На 13 декември 2021 г., за когато в Окръжен съд Габрово бе насрочено съдебно заседание по делото, съдът спря производството до снемане на имунитета на депутата.

Ново развитие имаше през юни 2022 г., когато делото бе прекратено „поради допуснати съществени, отстраними нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство“ и върнато на прокуратурата „за отстраняване на констатираните в мотивите на определението съществени, отстраними нарушения на процесуалните правила“, пише в определението на съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar