Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с откриването от Министерството на здравеопазването на процедурата за пряко договаряне с италианската фирма „Леонардо“ за купуване на медицински хеликоптери, без да бъде обявявана обществена поръчка.

Делото беше образувано по жалба на американската компания „Бел Текстрон“.

Държавата ще купува медицински хеликоптери чрез пряко договаряне с италианска компания

Именно поради причината, че американската компания не е участник в процедурата на здравното министерство, върховните съдии приемат за правилни изводите на КЗК, че жалбоподателят не е доказал качеството си на заинтересовано лице, което би могло да оспори решението за откриване на процедурата.

Съдът също така посочва, че в случая става въпрос за процедура по пряко договаряне, която е организирана след прекратената през ноември обществена поръчка. Когато има прекратена процедура и подадените оферти по нея отговарят на условията, но надвишават финансовия ресурс, възложителят може да пристъпи към процедура по пряко договаряне, като покани всички участници от първата. В случая „Леонардо“ беше единствен участник, но офертата ѝ надвишаваше заложената прогнозна стойност. Впоследствие Министерството на здравеопазването обяви процедура за пряко договаряне с италианската компания, като запази финансовите параметри от предходната процедура, но предвиди вариант за национално съфинансиране.

В процедурата по пряко договаряне с „Леонардо“ заложи прогнозна стойност от 135 593 113 лв. без ДДС, колкото е финансирането от Европейския съюз по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и оперативната програма „Региони в растеж“. Това е цената за 6+2 хеликоптера, като придобиването на двата допълнителни е по избор на държавата. Само за шестте хеликоптера цената е 123 363 956 лв. без ДДС. „Леонардо“ подаде оферта за сумата от 160 млн. лв. за 8 хеликоптера.Министърът на здравеопазването отбеляза неотдавна, че се надява до лятото да бъдат осигурени два медицински хеликоптера, които да покрият голямата част от страната.

Междувременно тече и процедура на държавното дружество „България Хели Мед Сървиз“ за наемане на медицински хеликоптер. КЗК отказа да разгледа жалбата на фирмата „Уилинк“ ООД срещу процедурата, но тя обжалва решението на КЗК във ВАС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar