Компютърен специалист ще изследва три видеа с изказвания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по делото, което бившият премиер Кирил Петков води срещу него за клевета. То е в Софийския районен съд и вече се проведоха три заседания. На предишното бяха разпитвани свидетели.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ започна делото през август миналата година и то е за 10 хил. лева. В случай че спечели, ще заведе и други.

Причината за процеса са изказвания на Бойко Борисов от май и август миналата година, че правителството „Петков“, докато се борело за прекъсване на връзките с руската компания „Газпром“, всъщност е купувало природен газ от нея чрез посредници и на по-висока цена.

На съдебното заседание в понеделник бяха гледани видеа с изказвания на Борисов, направени на 12 и 21 май и 15 август. Точно тези записи трябва да бъдат изследвани от експерта, който да каже дали те се автентични, или са манипулирани, има ли изрязване на кадри. Компютърният специалист трябва да даде отговор до 20 април, когато е следващото заседание.

„Ние твърдим, че г-н Борисов не е извършил престъпление. Изявленията, за които г-н Петков му търси отговорност, много преди Борисов да ги изкаже, са казани от много други хора в значително дълъг период от време“. Това каза адвокат Менко Менков, който представлява лидера на ГЕРБ. Той припомни, че в Националната следствена служба има разследване за доставките на газ, като посочи, че ще поиска съдът да използва по делото за клевета част от събраните по време на разследването данни и доказателства. По това дело вече има трима обвиняеми – бившият министър Александър Николов, заместникът му Пламен Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

Адвокат Менков съобщи още, че ще поиска разпит на бившия зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов. На въпрос защо на него, а не на министъра обясни, че това е тактика на защитата.

Адвокат Стоян Мадин, който представлява Кирил Петков, коментира, че защитата може да направи всякакви искания, но зависи от съда дали ще ги приеме.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar