Три обвинения са повдигнати на полицаите, ескортирали Димитър Любенов, който уби френски гражданин при катастрофа на Околовръстното шосе в София. Това обявиха от Софийската градска прокуратура.

Георги Малински и Любка Гечева ще отговарят за длъжностно престъпление и за това, че не са се притекли на помощ на пострадалите след тежкото пътно произшествие. Срещу Малински е повдигнато и трето обвинение – за подкуп от 200 лева.

Заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев обясни, че двамата ще отговарят за длъжностно престъпление, защото не са изпълнили служебните си задължения във връзка с контрола по пътищата и не са осигурили безопасността на останалите участници в движението.

Освен това Георги Малински и Любка Гечева не са оказали помощ на пострадалите четирима души, независимо че не е имало пряка и непосредствена опасност за живота им.

Що се отнася до подкупа, то Кръстев обясни, че Малински е приел сумата от 200 лв., за да извърши друго престъпление – да не тества Любенов за алкохол, да не го задържи за 24 часа и да не докладва на оперативната дежурна част в шесто районно управление.

Зам.-градският прокурор допълни, че Любка Гечева не е обвинена в подкуп, защото не е присъствала на разговора между колегата ѝ и Димитър Любенов за парите.

Полицаите са с мярка за неотклонение „подписка“, срещу тях има образувани дисциплинарни производства и те са отстранени от длъжност.

Същевременно наблюдаващият прокурор е назначил комплексни автотехническа, видеотехническа и съдебно-медицинска експертизи на пострадалите. До Франция е изпратена европейска заповед за разследване, защото съпругата на френския турист се е прибрала в родината си. Прокуратурата иска тя да бъде разпитана като свидетел и да бъдат предоставени всички медицински документи, за да се установи какви са травмите ѝ вследствие на инцидента.

Инцидентът стана през нощта на 25 септември на Околовръстното шосе в София. Загиналият френски турист се е прибирал със съпругата си от почивка в Банско, където са били с децата си. Шофьор от хотела е трябвало да закара двамата съпрузи до летището в София, но колата им беше зверски ударена от Любенов. 64-годишният французин почина, а съпругата му е в болница със средна телесна повреда и без спомен за случилото се. По-леко е пострадал шофьорът на колата, в която са били туристите.

Установено беше, че Димитър Любенов е шофирал автомобила си Порше „Панамера“ със 195 км/ч при ограничение от 80 км/ч, след употреба на кокаин и с 1,73 промила алкохол в кръвта.

Той е бил на парти и е потърсил съдействието на фирма, предоставяща услугата „Дринк енд драйв“. Но шафьор не се отзовал и Любенов сам си тръгнал с автомобила си.

Почти веднага след инцидента стана ясно, че Любенов е бил ескортиран от патрулка, в която били Георги Малински и Любка Гечева.

Полицейските служители са заснети от камери да следват поршето първо на кръстовището на бул. „Пушкин“ и Околовръстното, след това на детелината на бул. „България“ и Околовръстното, а следваща камера е засякла два пъти колите с кратък епизод от „губене“. Кадрите са първо в едната посока, има три минути пауза, а след това се виждат в другата посока. Именно тогава, според данните на джипиеса на патрулката и показанията на Любенов, е имало спиране и вероятно е проведен разговор, който обаче не е засечен от камерите. Самият Любенов твърди, че е дал 200 лева на полицаите, за да не го санкционират.

Полицейските служители са се движили със скорост около 95-100 км/ч на известно разстояние от поршето, но са станали свидетели на катастрофата. Вместо да останат на място, да окажат помощ на пострадалите и да документират инцидента, двамата полицаи са карали километър на заден ход, за да се отдалечат от мястото. След това са спрели и са изчакали на място.

Свидетел на инцидента, който се е движил в насрещното платно, е спрял, оказал е помощ и е подал сигнал на спешния тел. 112. Тогава системата е локализирала патрулния автомобил като най-близък и го е изпратила на мястото на катастрофата. Едва тогава двамата униформени са се придвижили към мястото на сблъсъка, а малко по-късно е пристигнал още един екип на полицията, пожарна и линейка.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
candy
candy
07 юни 2023 6:57
Гост

I have no idea about this tiny fishing topic. It’s hard to say!

Стойчо
Стойчо
03 януари 2023 1:08
Гост

срам за полицията

Barbara W. Wang
Barbara W. Wang
27 декември 2022 13:57
Гост

I’m happy to see the issue is soon regulated. Thankful to you for supporting us with the outcome. https://www.dg-paystub.com/

Адвокат
Адвокат
26 декември 2022 13:42
Гост

Понеже гледат вили по 2 милиона лева, това освирепява, аз предпочитам да не ходя в тези курорти – Драгалевци, Симеоново, това не е място за трудови хора да гледат. Трябвало е да им дават вредни.

Малума
Малума
25 декември 2022 23:00
Гост

Егати и лайнарите! Такива ли сме българите?

123
123
23 декември 2022 17:36
Гост

Тюрлю гювеч. Подкуп по твърдение на друсания и пиян джигит. Нали са отишли на мястото на ПТП, и там е балон с не оказването помощ. А другото престъпление, то е част от подкупа, ако въобще е имало такъв. .

Адвокат
Адвокат
23 декември 2022 12:36
Гост

Отвратително поведение, само по себе си – на всички и на пияният и дрогираният и на другите и на всички, включително – на проектантите на това шосе, както и да е.

Следващият път да си сложат както трябва табелите и изобщо.

Щерев
Щерев
23 декември 2022 11:53
Гост

Поредната издънка на родната полиция.

Шишков
Шишков
23 декември 2022 11:48
Гост

Поредното доказателство, че полицията само може да се излага. А е лошо, че и подкуп явно е взел някой

Тiti
Тiti
23 декември 2022 11:55
Гост

Това за подлупите е ясно на всички.

Мавродиев
Мавродиев
23 декември 2022 11:48
Гост

Нивото не е добро на бучение на полицията и то се знае от години. Най-вече при ГЕРБ

Заки
Заки
23 декември 2022 12:05
Гост

Те и нямат стимул да работят с тези ниски заплати. За това и вземат подкупи.

Андрешко
Андрешко
23 декември 2022 12:07
Гост

И моята заплата не е кой знае каква, обаче ме съм тръгнал да крада или да рекетирам.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2022 12:47
Гост

Никъде по света полицаите не получават високи заплати- в България заплатите им са около средните за страната, което е нормално. Иначи получаването на подкуп не е в голяма и определяща зависимост от размера на заплатата. Този полицай и 10 000 лева да му беше заплатата пак щеше да си ги вземе тези 200 лева. По-скоро в западните държави и САЩ най-вече имат много сериозна вътрешна сигурност към техните МВР-та, щото тя корупцията си е техен патент, която е безкомпромисна към „провинилите“ се полицаи, докато при нас още е на мода…“абе колега е – дай да го покрием“!

Милена
Милена
23 декември 2022 11:47
Гост

Според мен е правилно да бъдат наказани

Димо
Димо
23 декември 2022 12:09
Гост

Безспорно!

Шпарков
Шпарков
23 декември 2022 11:47
Гост

Може и тия хора да са се шашнали от видяното, незнам

Легендата
Легендата
23 декември 2022 11:41
Гост

Определено е подсъдимо действието на полицайте ако не са се движили по устав и правила.

Джешков
Джешков
23 декември 2022 11:41
Гост

То убиеца и подкуп ли е искал да даде? 200 лв? Много малко бе. Абе хем подкупи дават и се имат за нещо над закона, хем гледат да не се изръсят много, а ?

Шкандриев
Шкандриев
23 декември 2022 11:40
Гост

Много правилно. Арестуваш го и после се притичаш напомощ на пострадалите. А колегите ти направо натам отиват.

Беров
Беров
23 декември 2022 11:40
Гост

Според мен това е страшна глупост

Цукев
Цукев
23 декември 2022 11:47
Гост

Кое не е така?

Lidiq
Lidiq
23 декември 2022 11:39
Гост

Явно в тази държава се шири мнение, че може да си правиш каквото си искаш