Проектокабинетът с мандата на ГЕРБ-СДС и с кандидат за министър-председател неврохирургът проф. Николай Габровски не беше одобрен от мнозинството в Народното събрание (кои бяха предложени за министри и заявените приоритети виж тук).

„За“ кандидатурата на Габровски гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“, които имат 115 гласа. В пленарната зала бяха 113 от тях (отсъстваше един от БВ и един от ДПС) и подкрепиха той да е премиер, но не им достигнаха 6 гласа до необходимите 119.

„Български възход“ обаче в аванс обявиха, че няма да подкрепят структурата и състава на кабинета, предложени от Габровски. До това гласуване обаче така и не се стигна, след като не мина кандидатурата за премиер.

Мобилизацията сред заявилите се „против“ правителство с мандата на ГЕРБ също беше налице. 125 депутати от „Продължаваме промяната“, „Възраждане“, БСП и „Демократична България“ отхвърлиха кабинета „Габровски“.

Сега президентът Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат на втората сила в парламента – ПП. След първоначални заявки, че заради сформирането на т. нар. хартиена коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП, с чиито гласове на практика беше обезсмислено машинното гласуване, няма да предложат състав на правителство, последните заявки от ПП са за опит за кабинет на малцинството с основен партньор ДБ.

Ако той не бъде подкрепен от Народното събрание, президентът ще връчи третия мандат на парламентарна партия по свой избор, като очакванията са за първи път това да не е БСП, а „Български възход“. Ако и тогава не бъде гласуван кабинет, ще бъдат насрочени поредните избори, като очакванията са те да са на 12 или 19 март 2023 г.

„България днес е не просто на кръстопът, а пред пропаст“, каза Габровски пред депутатите. И призова страната да се откъсне от тяснопартийното и конфронтацията и да се премине към експертното и професионалното. „България има нужда от такова работещо правителство. Това е най-сигурната антикризисна мярка. Твърденията за съставяне на правителство със следващ мандат са спекулативни“, каза той.

Габровски направи алюзия с избора на кабинет и известната притча за цар Соломон и двете жени, които твърдели, че са майки на едно дете. След като и той не могъл да прецени коя е истинската майка, им предложил да разрежат детето на две и всяка да получи половината. Тогава истинската майка казала: „Дайте го на другата жена“.

„Нека любовта към България днес надделее над чисто егоистичното“, призова след този разказ Габровски.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова също определи състава на кабинета „Габровски“ като експертен. „Този проектокабинет е възможност за всички политически сили и тя не бива да бъде отхвърлена с лека ръка. Нещо повече – той може да се окаже единствената реална възможност за излъчването на правителство в 48-то Народно събрание“, каза тя. И заяви, че кабинетът „Габровски“ ще лекува раните, а няма да ги отваря.

Председателят на групата на ПП Андрей Гюров припомни, че преди година беше сформирано тяхното правителство, което определи като правителство на надеждите и напомни, че то беше свалено от ГЕРБ и ДПС. „Обещахме да разградим модела „ГЕРБ-ДПС“, не защото мразим някого, а защото обичаме България. Затова днес няма да подкрепим предложения кабинет от ГЕРБ“, каза той. И заяви, че на практика експертен кабинет не съществува, защото всеки кабинет е политически. Гюров припомни правителствата „Беров“ и „Орешарски“ и заяви, че зад експертните кабинети винаги стои някоя чужда политическа воля. Хора от „резервната скамейка и чекмеджетата на ГЕРБ“ и „с лъх на нафталин от тройната коалиция“, така определи той кандидатите за членове на правителството.

„Днес е исторически ден за България. Днешното историческо решение ще бъде съдбоносно за държавата ни и нейното бъдеще“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той говори за икономическата криза и войната и ги определи като предпоставка за съставяне на редовен кабинет, което изисква и партийни компромиси.

Карадайъ критикува ГЕРБ, че не е положила достатъчно усилия за широка подкрепа. „ГЕРБ показа, че не може да надскочи себе си и няма ресурс за търсене на широка подкрепа за политики. Най-лесно е ДПС да каже „не“ на правителството на Габровски при тази липса на диалог. Това обаче означава предсрочни избори и подлагане на риск на бъдещето на държавата ни. Ние от ДПС нямаме право на това. Ние правим огромен компромис, искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени. Нямаме право на друго поведение“, заяви той.

„Не чух думите „независимост“, „свобода“ и „демокрация“, при представянето на приоритетите на кабинета“, коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. И заяви: „Стигнахме до там да приемаме изборите като заплаха и риск, те са такива само в тоталитарните общества, те затова и не провеждат избори“.

Костадинов изтъкна, че „Възраждане“ и кабинетът „Габровски“ се разминават в политиките си. „Ние няма да подкрепим този кабинет, без да коментираме нито една от личностите в него, защото в работещите демокрации личностите са на второ място, те са само инструмент за прилагане на политиките“, каза той. По думите му съставът на кабинета „Габровски“ е насилен и много по-добре за държавата е да се отиде на предсрочни избори.

Наскоро изключеният от БСП Явор Божанков говори за това, че „в залата има слон“  и той е, че ГЕРБ се крие зад този кабинет. „Зад този факт се крие истинският проблем – първата сила няма парламентарна подкрепа, напротив има огромна обществена неподкрепа“, каза той. Божанков определи времената като странни „НДСВ възкръсва, новото ляво е като старото“ и обяви, че няма как да подкрепи кабинета на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова говори за паралелната държава и подчерта, че тя няма цвят и напомни, че още през октомври партията е решила да не подкрепи кабинет на ГЕРБ. Тя определи като най-голямо предизвикателство пред политиците от всички партии да се отърсят от задкулисието. „Имаме две задачи – да продължим борбата с модела на управление „паралелна държава“ и да преведем България през кризите. За това има две възможности – във втория или третия мандат“, заяви Нинова. И обяви, че БСП е отворена за разговори за търсене на надпартиен национален интерес със следващите два мандата.

„България има нужда от дълбока промяна, защото без това не можем да решим политическата криза. Тя не се дължи на междуличностни отношения. Ако не решим дълбоките основания на политическата криза, и да изберем, и да не изберем кабинет, тя ще се върне, дори може да се задълбочи. Необходимостта от смела реформа е отправната точка за всеки политически разговор за решаване на безизходицата. Има два подхода – ще дойдат добрите, новите и ще изметат всичко. Видяхме, че това не работи. Другият е също толкова деструктивен – да се правим, че не разбираме защо е необходима промяна и да игнорираме нуждата от нея. ДБ предлага подхода на съгласието, основаващо се на разбирането, че нямаме две Българии. Но то не може да бъде замитано под килима на проблемите и трябва да почива на честен и откровен разговор за проблемите. То не може да бъде просто церемониален жест. ГЕРБ и ДПС ни търсят сметка на тези, които подкрепяхме предишното управление, но не им се иска да разговарят по същия начин за 12-те години преди това. Този разговор не може да заобиколен, ако искаме да продължим напред“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

И допълни, че кабинетът „Габровски“ не върви с ясна диагноза и лечение и затова не може да бъде подкрепен. „Какви са гаранциите, че той няма да се превърне в следващ кабинет „Беров“?“, попита Иванов и заяви, че предложението на ГЕРБ много прилича на отбиване на номера.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев обяви, че партията ще подкрепи кандидатурата на Габровски за премиер, но не и предложените от него структура и състав на правителство.

„Поздравявам ГЕРБ-СДС за номинацията на проф. Габровски като знак за отвореност към гражданското общество. Но трябват ясни правила за това кой носи отговорност и понеже не ги видяхме, ние ще подкрепим персонално проф. Габровски като кандидат за премиер, но групата няма да подкрепи предложената структура и състав на кабинета“, каза той.

На финала на дебата Габровски взе думата и заяви, че е чул само предизборни лозунги и не разбира защо няма да бъдат подкрепени приоритетите на предложения от него кабинет. Той призова депутатите да надскочат чисто партийните си егоистични интереси в името на Шенген, влизането в Еврозоната и преодоляването на икономическата криза. „Умолявам ви, обърнете се към разума, обърнете се към спокойствието и одобрете този кабинет“, завърши той.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
15 декември 2022 19:32
Гост

Обвиняват ни само, че адвокатите сме интриганти, обаче, има нужда от бързина – но и качество. Лихвата тече, но и животът тече.

Не може да се оправим. Его, его, то писва.

Адв.
Адв.
14 декември 2022 16:14
Гост

То тази абревиатура „ГЕРБ“ стана нарицателна вече.

Горчиво
Горчиво
14 декември 2022 16:02
Гост

ГЕРБ + ДПС = вечна мафиотска любов

бла бла бла
бла бла бла
14 декември 2022 14:26
Гост

То е ясно, че никой не иска да има правителство и на никой не му стиска. Но пък всички искат избори, дори и тези които уж не ги искат

Трол
Трол
14 декември 2022 13:03
Гост

Нека вече се знае, че за министър-председател и министерски съвет ГЕРБ и ДПС гласуват заедно …Край на тайната им любов! Само дето се криха толкова през годините, а сега излязоха на светло и то при положение, че се знаеше, че това правителство няма да го бъде.

Лакомник
Лакомник
14 декември 2022 14:28
Гост

Тази любов отдавна не е тайна

Георги Ат.
Георги Ат.
14 декември 2022 14:30
Гост

Не е, но все я отричаха.

Аврамов
Аврамов
14 декември 2022 12:36
Гост

Не е изненада

Стратиев
Стратиев
14 декември 2022 12:34
Гост

Страхотно е, че не го приеха. Но не виждам изход от кризата

Николета
Николета
14 декември 2022 12:33
Гост

Ами то щеше да си е задкулисно управляван този кабинет от ДПС и ГЕРБ. ДПС така обича най-много. Да не са на първа линия, но да си управляват зад гърба.

Павлодар
Павлодар
14 декември 2022 12:32
Гост

Е и аз да съм и аз не го искам този проектокабинет. Извинявайте, но да се разсъждава, че ПП и ДБ били зле в управлението и заради това да искаме да върнем ГЕРБ не е добре.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 14:07
Гост

А кво да правим. Да подкрепим малоумниците пп да продължат само да не е Борисов. Туй е шизофрения

Марина
Марина
14 декември 2022 12:31
Гост

Нямаме новина. Щяхме да имаме новина ако го бяха приели. Беше ясно, че няма.

Denica
Denica
14 декември 2022 12:30
Гост

Определено не е нещо неочаквано

Нина
Нина
14 декември 2022 12:30
Гост

Ако приемем, че гласували против ще гласуват после „за“ относно проектокабинет на ПП, то ще имаме правителство при тях.

Каменова
Каменова
14 декември 2022 12:36
Гост

Вие сте наивник. Искам да ви кажа, че това, че Възраждане сега са гласували против, не означава, че ще подкрепят и друга партия за съставяне на кабинет. Те ще гласуват за всяко против. Истината е, че само те при нови избори ще имат шанс да вдигнат гласовете си. Кухите лейки, които си пускат Путя и пият ракия вечер са много навити да пратят подобна про руски настроена партия в държавата

Пенчо
Пенчо
14 декември 2022 12:47
Гост

По принцип сте права, но забравяте, че в момента руснаците активираха НДСВ за нови избори /виждате, че и директно за този МС вкараха хора, да не пропуснат/, така че може и Копейкин да оттече рязко извън парламента.

Пашов
Пашов
14 декември 2022 12:29
Гост

Пак отиваме на избори май май

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 12:24
Гост

Много ми е кеф да гледам ДБ и Ристьошка, когато си нямаш хал хабер от прокуратурата, от наказателно право, наказателен процес, когато кариерата ти е в някакво НПО, като координатор, когато не си виждал разследване, конкурс, просто когато си кръгла нула да ми говориш за съдебна реформа е супер смешно. Нито Ристя, нито Надеждичката, нито Славов ли там какъв беше нямат никакво понятие какво пише в НК или НПК, те просто имат една мантра – главния прокурор, ВСС, и когато 7 години това ти е мантрата, и когато дойдеш власт и нямаш нито един готов законопроект, това означава, че ти… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 декември 2022 12:26
Гост

Плащат му да го играе викач и клоун, а реално е твърде вероятно да са му обещали и поста главен прокурор, ако успеят да свалят Гешев.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 13:27
Гост

И сега е моментът разбирачът от наказателно право и процес да ни покаже как се прави! Действай – ей, къде е Народното събрание. Всички ни са криви – нищо не разбираг, само ние. Крайно време е да се докажем, не ли?!

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 13:55
Гост

Аз не твърдя, че разбирам, не се и слагам, но и те са гола вода, може ли да говориш, че СРС-та, искани от орган по чл.13 от СРС не могат да се ползват в наказателно производство, ами то си пише в НПК, че имат качество ВДС в производство. Въпросът е тук, че се представят за някакви профита, а са аматьори и не очаквам от тях някаква реформа. Не знам даже феновете им как може да им се кефят на ниското ниво на пропаганда, махаме главния прокурор и оправяме държавата – да, ама НЕ!