Двама вицепремиери и нито един кандидат за министър, свързан пряко с ГЕРБ. Това е формулата на кабинета, с която в понеделник сутринта проф. Николай Габровски отива на „Дондуков“ 2.

След като изненадващо за всички неврохирургът влезе при президента миналия понеделник като кандидат за премиер на ГЕРБ, той по конституция трябва да върне мандата на Румен Радев – изпълнен или не, точно 7 дни по-късно. Папката на Габровски е пълна още от събота, категорични са запознати.

Структурата предвижда двама вицепремиери – един по правосъдие и вътрешен ред и един за икономиката и финансите. По този начин професорът на практика реализира това, за което говореше на срещите си с партиите – че първата задача трябва да са планът за възстановяване, Шенген и еврото.

Но освен че правосъдната реформа е условие за усвояване на парите по плана и за приемането ни в Шенген, отделянето на специален вицепремиер за нея определено е знак към „Демократична България“.

И в петък лидерът ѝ Христо Иванов повтори, че имат много допирни точки с Габровски, но проблемът е, че мандатът е на ГЕРБ. А условието да се работи с нея е реална съдебна реформа. Самият Габровски пък се ангажира да е медиатор и гарант за подготвянето на конституционни промени за контрол над главния прокурор.

Медикът обаче стига и по-далеч в знаците, които дава – в екипа, който предлага, имало бивши кадри на ДБ, макар и да не са знакови имена, разкриха пред „24 часа“ запознати.

Въобще всички експерти, чието съгласие Габровски получил за по-малко от седмица, били

дясноориентирани

Професорът обясни в разговора си с ДПС в петък, че кандидатите ще са професионалисти, което не значи, че не са имали и своите политически възгледи, но водеща е експертността и не са свързани пряко с партии.

Нито един член на ГЕРБ няма в списъка му. Така окончателно отпадат предположенията, че може Делян Добрев отново да поеме енергетиката, а Деница Сачева – социалната политика.

Все пак Габровски се е спрял на бивши министри и зам.-министри. Те са от служебни правителства, но не става дума за такива от настоящото. Гълъб Донев също обясни в събота пред bTV, че няма информация някои от министрите му да са канени в проектокабинета на номинирания от ГЕРБ медик.

Със сигурност обаче Габровски ще предложи министър от кабинета „Петков“ – военният Драгомир Заков бил сред първите, приели поканата му.

Бившият ни посланик в НАТО е кандидат за министър на външните работи. Дипломатът уведомил „Продължаваме промяната“ още в четвъртък, че е приел. И това напрегнало ПП, защото името му било в списъка за техен кабинет, ако вземат втория мандат.

Заков не бе върнат от служебния кабинет като посланик в НАТО

Говори се, че за поста амбиции има бившата външна министърка от квотата на ИТН Теодора Генчовска, а от есента не бил безразличен и служебният военен министър Димитър Стоянов. Така Заков бе оставен на работа във Външно в София, а в Брюксел от април, когато той се върна да поеме спешно отбраната след отстраняването на Стефан Янев, страната ни е без посланик въпреки войната.

Напрегнати в „Промяната“ са и около самото гласуване на кабинета, защото са убедени, че ГЕРБ ще опита игри с кворума. Ако 11 депутати липсват, правителството ще мине със 115 гласа, колкото имат ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Хората на Кирил Петков и Асен Василев дори подозирали, че ще бъде свикано извънредно заседание във вторник преди обед и това ще даде „алиби“ на депутати от „Възраждане“ – че не успели да стигнат навреме от избирателния си район.

„Възраждане“ ще е в залата и ще гласува против, категорични са обаче от партията. И Корнелия Нинова отхвърли още в петък слуховете за шарен вот от БСП.

Самият Кирил Петков е в Ню Йорк заедно със съпругата си от събота. Пътуването било по семеен ангажимент, приет отдавна, но с Линда веднага ще летят обратно за внасянето на кабинета „Габровски“ в парламента. От ПП обаче вероятно ще отсъства един депутат поради сериозен здравословен проблем.

Не на извънредно във вторник, а на редовно заседание в сряда или четвъртък ще е гласуването, обяви Десислава Атанасова.

Хората на Борисов не са водили разговори извън тези на Габровски и са категорични, че няма да разчитат на хватки с кворума или тайно гласуване. При пълен отказ на ГЕРБ от участие, така подбрани експерти и имена като Заков и свързани с ДБ защо да гласуват против, питат от партията. И настояват, че тези, които прояват политически инат, ще изтеглят „черния Петър“ – те ще носят отговорността за кризата, в която хвърлят страната.

Ако този кабинет не мине сега, повече отстъпки няма да правим – да гласуват проф. Габровски и тези експерти с третия мандат, даде план Б в събота Бойко Борисов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar