Състав на Окръжния съд в Хасково измени мярката за неоклонение на турски гражданин, издирван в Турция за убийството на свой сънародник, от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Това съобщиха от Съдебната палата след днешно заседание по делото.

То бе свикано заради влошеното здравословно състояние на Мустафа Левент Гьокташ (63 г.), на когото предстои и дело на 25 ноември, на което трябва да се реши екстрадицията му за Турция. Преди седмица на събиране на съдебното жури по същия повод Гьокташ припадна след края на съдебното заседание и бе откаран с линейка в „Спешна помощ“.

Гьокташ е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол – Анкара, срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишленото убийство на интелектуалеца и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 г. За престъплението, за което бившият полковник от въоръжените сили на Турция, а сега адвокат, е обвинен в родината си, се предвижда наказание „доживотен затвор“.

Днес магистратите са счели, че съгласно назначеното заключение на медицински експерт, задържаният страда от сърдечно-съдово заболяване, което представлява риск за живота и здравето му и е несъвместимо с условията на ареста и те следва да се съобразят с правилото, че запазването на живота и здравето на задържаните лица се ползва с приоритет пред целите на екстрадиционното производство, пише БТА.

Първоначално на Гьокташ в Хасковския окръжен съд бе наложена временна мярка за задържане от 40 дни на 5 септември т. г., която бе потвърдена и в Апелативния съд в Пловдив на 15 септември. Защитата му изтъква, че той е набеден за престъплението и е преследван по политически причини в родината си. Той има и внесено заявление за предоставяне на международна закрила у нас.

На заседание на съда в Хасково на 5 октомври т. г. след изслушване на поисканото за предаване лице, неговите защитници и представителя на държавното обвинение, магистратите прецениха, че по делото следва да бъдат изискани и представени доказателства от съответните органи на Република Турция, които подкрепят и обосновават искането за екстрадиция, както и да бъдат представени гаранции за спазване на принципа за невиновност и съблюдаване на основни права на лицето.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar