Днес словенците избраха адвокат, свързан с бившата първа дама на САЩ Мелания Тръмп за първата жена президент на страната, според частичните резултати при преброени повече от половината гласове.

Наташа Мусар, подкрепяна от лявоцентристкото правителство, победи бившия външен министър Логар, ветеран от консервативната политика, на втория тур на президентските избори в двумилионната страна от ЕС.

Мусар, юрист, който в продължение на десетилетие оглавяваше органа за защита на данните в страната, спечели около 54% от гласовете, изпреварвайки Логар, която получи близо 46%, при преброени 55% от бюлетините.

„Трябва да се обединим, за да можем да направим нещо добро за нашата красива родина“, каза тя пред репортери в един от семейните си имоти в покрайнините на Любляна, претъпкан с поддръжници, когато резултатите започнаха да пристигат.

Защитничката на правата на човека обеща да бъде „гласът на жените“ в Словения и в чужбина и „морален авторитет“ в новата си роля – въпреки че постът е предимно церемониален.

„Президентът не може да бъде неутрален… и да няма мнение… Никога не съм се страхувала да изразявам мнението си“, заяви 54-годишната бивша телевизионна водеща пред АФП преди решаващото гласуване днес.

Като адвокат Мусар е наета да защитава интересите на родената в Словения Мелания Тръмп по време на президентството на съпруга ѝ, като спира компании, които се опитват да комерсиализират продукти с нейното име.

По време на кампанията Мусар, която е запален мотоциклетист, беше атакувана заради доходоносните инвестиции на съпруга си – особено в данъчни убежища.

Резултатите означават нов неуспех за консерваторите в страната.

46-годишният Логар се кандидатира като независим кандидат, но е дългогодишен член на Словенската демократическа партия (СДС) на Янез Янша, който се провали в опита си да бъде преизбран за премиер през април.

Критиците обвиниха Янша, че през последния си мандат е посегнал на свободата на медиите и съдебната система и е подкопал върховенството на закона.

„Надявам се, че кандидатът, който ще обедини хората, ще спечели“, каза Рок Новак, икономист на около 50 години, в избирателния център в Любляна. „В момента Словения е толкова поляризирана“.

Преди гласуването днес Логар заяви пред АФП, че би било „добре“, ако президентът представлява „различно мнение от управляващата коалиция – (това) осигурява по-голям баланс… което е по-добре за една демократична система“.

Логар излезе начело на първия тур миналия месец, когато гласовете на левоцентристите бяха разпределени предимно между Мусар и друг кандидат.

Досегашният президент Борут Пахор, бивш социалдемократ, не можа да се кандидатира за преизбиране, след като заемаше поста в продължение на две петилетки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar