Бившият главен касиер на „Алфа Банк“ Петко Митевски е окончателно осъден на 14 години затвор за присвояването на над 21,2 млн. лева от банката.

Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в сила решението на апелативните съдии, които миналата година намалиха наказанието му. Актът на ВКС още не е публикуван, но за окончателното решение съобщиха от прокуратурата и обясниха, че са предприели незабавно действия по изпълнение на наказанието.

До окончателното осъждане на Митевски се стигна, след като веднъж върховният съд върна делото за ново разглеждане, а след това Софийският апелативен съд (САС) намали с една година първоначалното му наказание от 15 години затвор. Причината беше, че според втората инстанция, ВКС е забавил делото с една година, преди да реши да го върне за ново разглеждане.

През 2017 г. Митевски се укри и делото срещу него продължи задочно до миналата година, когато се яви в САС и беше задържан. До този развой се стигна, след като той остана на свобода срещу „подписка“, когато през май 2017 г. градският съд го осъди на 15 години затвор. Два месеца по-късно апелативните съдии поискаха да бъде задържан, но вече беше късно, тъй като Митевски се беше укрил. Тогава адвокатът му Георги Варамезов обясняваше, че не е избягал и дори отишъл да се предаде в полицията, откъдето обаче го върнали, защото още не били получили акта на съда.

Според обвинението Митевски е присвоил парите в периода от 2008 г. до 2010 г., като ги изнесъл на три пъти от банката в чанта за лаптоп. Той бил улеснен и от занижения контрол и липсата на камери. За да прикрива присвояването на парите, Митевски използвал неистински документи, с които удостоверявал, че липсващите пари са изпратени с т.нар. “ценни пратки“. След като на служители направили впечатление съмнителни поредни номера на няколко протокола за „ценни пратки“, била възложена внезапна проверка с броене на парите на Главна каса. Митевски веднага признал участието си, като показал лист с точния размер на липсващите пари и пред ръководството на банката обяснил, че дал милионите, за да помогне на своя близък приятел Петър Цабалас, който обещал да ги възстанови до няколко месеца. От банката се свързали с Цабалас, но той отричал да е получавал пари от Митевски, а междувременно ръководителите на банката в България Сотириус Петру, Одисеас Захаракис и Оливие Хол напуснали страната.

Още в мотивите на градския съд беше подчертано, че и ръководството на банката е бездействало и дълго дори не е уведомило за изнесените пари, а след това и разследващите не са се постарали да ги открият, като Цабалас само е бил разпитан.

При повторното гледане на делото в САС, съдебният състав с председател Вера Цветкова и членове Владимир Астарджиев (докладчик) и Виолета Магдалинчева написа, че не може да се приеме, че Митевски е имал намерение да върне парите, за да се изключи умисъл за присвояване и да се говори за т.нар. „самокредитиране”.

Според съда огромната присвоена сума, продължителността, в която Митевски е изнасял парите, както и липсата на каквито и да е разумни гаранции, че могат да бъдат върнати, изключват тази версия на защитата. Това според съдебния състав можело да се обясни само при невменяемост на подсъдимия, но такива данни по делото няма.

„Подсъдимият Митевски е бил достигнал достатъчна степен на психофизическа зрялост и е имал необходимия житейски и професионален опит като дългогодишен главен касиер на банковата институция, за да е наясно, че не може да възстанови 21 201 430 лв., изнесени от касата на банката. Твърденията, че разчитал на приятелските си отношения с лицето, на което бил предал паричните средства бяха обсъдени и по-горе, но отново следва да се подчертае, че те са недостоверни и нелогични при липсата на съмнение във вменяемостта на подсъдимия“, пише в решението на САС.

Адвокатът на Митевски е изтъкнал пред съда и продължителността на делото, но САС напомня, че забавянето е основно по негова вина заради бягството му. Апелативните съдии обаче приемат, че има едно забавяне и по вина на съда, което е допуснато от ВКС. Това е станало, след като на 12 юни 2019 г. върховните съдии са обявили делото за решаване, а решението е публикувано чак на 30 юли 2020 г. Според апелативния съд забавеното произнасяне на ВКС налага да бъде намалено и наказанието на Митевски с една година. За извънсъдебното признание на Митевски, САС пише, че е „някакво смекчаващо обстоятелство“, което показва преоценка на стореното, но е направено след установената липса на парите от банката.

От решението му стана ясно още, че на бившия главен касиер неправилно е била наложена забрана да заема сходна длъжност само за 3 години и е постановена конфискация само на половината му имущество. САС отбелязва, че в случая минималното лишаване от права трябва да е за толкова години, колкото е и наложеното наказание лишаване от свобода, а Митевски имал допълнителни вещи, които е можело да бъдат конфискувани, но в тази част прокуратурата не е протестирала присъдата и съдът не може да влошава положението на подсъдимия.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
31 октомври 2022 13:29
Гост

20 милиона лева могат да се изнесат в чанта от лаптоп на 3 пъти, само ако са в банкноти от 500 евро. Но и това само с много голяма чанта от лаптоп.

Адвокат
Адвокат
28 октомври 2022 8:06
Гост

Малко е странно, защото не е имало контрол, ама се случва навсякъде и няма спасение от такива измами и кражби. Но това е болестно състояние, да изхарчиш толкова пари, да са 2000 лева, 10 000 лева – както и да е.

Няма извинение под никаква форма, а банката е пострадала и – заради сензацията. И да е имало камери – пак е щял да измисли нещо.

Хубаво е да се знае – че наистина – на лъжата краката са къси, винаги се научава рано или късно, по-добре беден, но на спокойствие.

Мики
Мики
27 октомври 2022 15:02
Гост

А Главният прокурор кога?

Разтурай съд, прокуратура и с нови хора. С тез не става.

Изборни, мандатни, отчетни и отзоваеми и посочени не от ВСС или НС, а директно от суверена!

Фики
Фики
27 октомври 2022 13:57
Гост

Първо ги пускат на свобода срещу „подписка“, а после ги издирват.

въпрос
въпрос
27 октомври 2022 11:44
Гост

И как ще лежи за милионите, като според тази статия лицето е изчезнало https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/12280363

Д-р Моро
Д-р Моро
27 октомври 2022 11:13
Гост

Страшно постижение за българската съдебна власт.

След петилетки процес.

🌒 кандидат за президент
🌒 кандидат за президент
27 октомври 2022 11:17
Гост

Постижение за 1 000 000 000 бюджет от тия дето ги нема.

Зa протокола
Зa протокола
27 октомври 2022 11:10
Гост

А гърчолята нещо, а?!

Или те са от НАТО и ъ??!

Годжи
Годжи
27 октомври 2022 11:08
Гост

Парите ги няма, а той щял да лежи.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2022 11:42
Гост

То и него го няма, поне според тази статия https://money.bg/finance/izchezna-osadeniyat-za-nay-golemiya-bankov-obir-v-balgariya.html.

А тъй
А тъй
27 октомври 2022 10:53
Гост

В НК трябва да се направят промени- лицата над 80-годишна възраст да са наказателнонеотговорни, тъй като се счита, че са в края на жизнения си път и няма за кога върху тях да бъдат прилагани възпитателни и поправителни мерки.

Людмил
Людмил
27 октомври 2022 10:51
Гост

Така му се пада! Не, че в банката не е имало откраднати пари и от бизнесмени, които по законен, но въпреки това по неморален и нагъл начин са трупали пари на гърба на работниците си или на държавата си. Но там е облечено в документи и е правно изрядно едно такова крадене.

Кирилов
Кирилов
27 октомври 2022 10:50
Гост

Винаги съм смятал, че трябва да се придържа човек към златната среда. И в живота и във всяко свое начинание. Естествено и на мен ми е трудно да го правя. С лошото никой не свиква и не иска по много от него, но с хубавото е лесно да злоупотребиш и да се пристрастиш. Почивки, хубав живот… искаш много от тях. Така ако щете и с тези кражби. Абе открадни 2 милиона и може и да не разберат никога. Ще си подсигуриш не лош живот, а защо не и на децата си. Да, няма да имаш за яхти и острови, но… Покажи целия коментар »

Чипев
Чипев
27 октомври 2022 10:46
Гост

Лакомо дупе – кръв с****

Фики
Фики
27 октомври 2022 14:14
Гост

Така става накрая.

Калина
Калина
27 октомври 2022 10:46
Гост

Улеснила го липсата на камери. Е как една уважаваща се банка няма да има камери през 2008-2010 година?

Пелина
Пелина
27 октомври 2022 10:45
Гост

Вярвам, че след тази случка мерките за сигурност по банките са доста завишени. Надявам се да е така.

Чико
Чико
27 октомври 2022 10:45
Гост

Ами пак има някакъв вид болестно състояние за мен. Може да не е невменяемост, но просто в един момент мозъка започва да не различава границите и смята, че може още и още да краде. Като естествено нещата излизат извън контрол. Защото ако е откраднал 1000 лв. наистина никой няма да разбере, че то можеше и за 1 милион да му се размине, но при 21 милиона…предполагам ако не го бяха хванали щеше да продължава да тегли и изнася още

Хамерски
Хамерски
27 октомври 2022 10:43
Гост

Изключително нагло поведение от обвиняемия.

Бисер
Бисер
27 октомври 2022 14:16
Гост

За пари хората какво ли не правят.

Павлов
Павлов
27 октомври 2022 10:43
Гост

А от цялата работа сега не става ясно къде са тия 21 милиона лева или около 10 и половина милиона евро?

🌒 кандидат за президент
🌒 кандидат за президент
27 октомври 2022 11:04
Гост

Това е без значение!

Важното е да има справедливост.

Даниел
Даниел
27 октомври 2022 10:42
Гост

Е адвоката какво е искал да каже с напомнянето, че делото се е забавило? Да падне давност на откраднатите 21 милиона ли? Ужас.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2022 10:39
Гост

То уж към 14 години трябва да е и за убийството на М. Цветков присъдата, ама надали.