Моргата в Бургас е препълнена с трупове на бежанци без самоличност, които стоят с месеци, без да бъдат разпознати и взети от свои близки.

В същото време няма място за покойници от града и региона, алармира д-р Галя Милева, дългогодишен началник на отделението по патоанатомия.

Тя е писала до всевъзможни институции на няколко пъти за проблема с моргата с молба

да бъдат осигурени средства за допълнителна хладилна камера

С проблема, който не е от вчера, е запознат и директорът на УМБАЛ – Бургас, д-р Бойко Миразчийски.

Покрай мигрантския натиск през последните няколко месеца обаче положението в бургаската морга станало нетърпимо. Почти всеки ден се транспортирали трупове на бежанци – починали след измръзване, някакво заболяване или на изгубили се. Откриват ги в гористи местности край странджански села, които се намират по пътя на мигрантите. Имало и случаи, в които

телата били разядени от животни

Сложният казус коментира тези дни и главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че докато някои твърдят, че няма мигрантски натиск, „болниците в Бургас са пълни с неустановени загинали лица, които ловци намират в гората. Те не може да бъдат освободени, защото не може да се установи самоличността им“.

„Много е трудно да бъдат разпознати лица без документи, процедурата е дълга и тромава, а това задържа труповете и препълва моргата. Стигна се дотам, че когато двама полицаи бяха премазани от автобус, пълен със сирийци, на кръстовището „Трапезица“, нямаше къде да съхраним телата им“, възмущава се д-р Милева.

Положението се влошило и заради украинските бежанци, тъй като при смърт и тяхното освобождаване от моргата често се бавело.

„Работим в нечовешки условия. Алармирали сме всички възможни институции, последно разговарях с областния управител проф. Мария Нейкова, която обеща съдействие. Необходимо е на първо време да се закупи нова хладилна камера“, обясни д-р Милева.

Междувременно с репортер на „24 часа“ се свързаха родителите на младо момче от Ирак, което е изчезнало в района на село Веселие край Приморско на 18 септември т.г. То тръгнало с група нелегални мигранти от Турция, но те

го изоставили край Веселие, защото се разболяло и трудно ходело,

разказаха притеснените му родители, които в момента се намират в Истанбул.

Халлат Мохамед е на 17 г. Родителите му тръгнали да бягат от родината заради него, за да му осигурят по-добър живот в Западна Европа. Младежът потеглил с група бежанци от Истанбул, като трябвало, след като бъдат прекарани през България, да стигнат до Германия. Връзката с Халлат се губи от 18 септември и родителите му са много притеснени дали момчето им е живо. Те се свързали с преводач от Истанбул, който говори български, а той, развълнуван от историята им, потърси „24 часа“ за помощ.

„Стана ми много мъчно като ги видях, хора сме, трябва да си помагаме“, обясни преводачът. Родителите на момчето се надяват с помощта на вестника да научат от властите в България какво се е случило със сина им.

От полицията и прокуратурата обещаха да направят проверка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar