Подозират, че е ползвал бази данни, компрометирани от друг

Хакерът Теодор Илиев, познат като „Емил Кюлев“, се крие в Сърбия, разбра „24 часа“. Досега самоличността на 19-годишния младеж, който твърди, че е свалил редица бази данни, не бе разкривана.

Илиев нашумя през 2020 година. Тогава почна да праща мейли до медии. В тях обясняваше, че има източени данни от МВР, съдилища, прокуратурата, парламента, медии и дори редица частни компании. Всичките бази бяха обявени за продан от младежа. Той приемаше плащания само в биткойни.

Паралелно изнудваше и бизнесмени, сред тях Алексей Петров. Младежът сам бе качил в сайта си част от разговорите си с бившата барета.

Мъжът не се е появявал в интернет пространството от 2021 г. Тогава ГДБОП свали сайта му.

По оперативна информация Илиев не е хакнал нито една компания. Смята се, че е ползвал базите данни, свалени от друг хакер – Instakilla. Даниел Ганчев, както е истинското име на мъжа, бе задържан през 2020 г. Именно след ареста на младежа, който бе хакнат спедиторска компания, банка и други, се появи „Емил Кюлев“.

Според мнозина той само е разполагал с хакнатото от Instakilla, който дори приемаше поръчки какви сайтове да удари. Други смятат, че „Емил Кюлев“ може и да е помагал. Instakilla бе осъден условно, но не за базите данни, които „Емил Кюлев“ обяви, че е хакнал.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar