Върховният административен съд (ВАС) уважи частично жалбата на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и обезсили част от определение от 22 юли. на Административен съд София – град (АССГ). Това е частта, с която е отменено разпореждане за допускане на предварително изпълнение на писмо на изпълнителния директор на БАБХ до началник отдел „Граничен инспекционен пункт – Капитан Андреево“ в Дирекция „Граничен контрол“ в агенцията. С писмото е разпоредено от 20 май 2022 г. проби от пратки на плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП „Капитан Андреево“ да се изпращат за лабораторни изследвания в централната лаборатория на БАБХ, съобщават от ВАС.

БАБХ и частната лаборатория „Евролаб“ водят по между си повече от десет дела. По казуса разгледан сега „Евролаб“ оспорваше възникнало в сила предварително изпълнение на заповедта за изпращането на пробите в София. Съдът постанови, че такова предварително изпълнение не е възниквало. Но именно въз основа на тази жалба е спряно изпълнението на писмото за извършването на пробите в София.

Припомняме, че на 19 юли ВАС със свое решение на практика върна „Евролаб“ на ГКПП Капитан Андреево. Тогавашният заместник-министър на земеделието Иван Христанов заяви, че е изненадан от решението на Съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar