Цветелин Цоневски положи клетва не след изборите през 2015-а, а година по-късно

Общинският съветник от „Кауза Пловдив“ Цветелин Цоневски осъди ЦИК за душевните травми, причинени от факта, че той положи клетва не веднага след местните избори през 2015 г., а година по-късно. Първоначално при изчисляване на остатъците от подадените гласове Общинската избирателна комисия даде спорния мандат на ВМРО и съветник стана Иван Димов. Цоневски заведе дело, спечели и влезе в Общинския съвет през ноември 2016 г.

Сегашният му иск е за 2000 лв. и е за претърпените страдания. Той твърди, че е преживял шок, силен афект, срам и самообвинения от неизбирането му за общински съветник. Изпитвал безпокойство, че е подвел избирателите си, не е успял да оправдае очакванията на онези от тях, които са засвидетелствали подкрепа при срещите им и са вярвали, че ще имат в негово лице компетентно представителство в Общинския съвет. В хода на делото пред Пловдивския административен съд съпругата му свидетелства, че след изборите Цоневски „е спрял да контактува с част от познатите си, ограничил е като цяло обществените си изяви, изпитвал е притеснение, разочарование и срам от случилото се“.

Магистратите уважават претенциите му частично, защото „като обществена и публично известна личност ищецът е имал многобройни изяви, като общественик е осъществявал и осъществява активна публична обществена дейност и понастоящем също е общински съветник. „Като такъв същият е наясно, че прагът на търпимост на публичната личност, към решения и критика следва да бъде значително по-висок от обичайния“, е записано в съдебното решение, според което ЦИК трябва да плати 1000 лв. на Цветелин Цоневски.

То не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar