Физическият извършител на покушението и помагачът му са признали всичко пред разследващите, включително за срещите си с обвиняемия и с офицера от НСО Борис Иванов

„16 месеца е живял в Германия Иво Масларов, който е един от обвиняемите за убийството на брокерката Станка Марангозова. Заловен е в метрото в Берлин, а в сряда вечерта е качен на самолет с белезници и екстрадиран у нас. И преди да бъде обявен за издирване през май 2021 г., Масларов често е пътувал до Германия, както и до Швейцария, където има регистрирани фирми, научи „24 часа“.

Преди по-малко от месец полицай проверил документите му на една от станциите в столицата на Германия. Справка в информационните масиви показала, че е издирван от България заради делото за убитата през октомври 2019 г. брокерка. Тя беше разстреляна пред дома си в столичния кв. „Младост“.

През май 2020 г. бяха задържани физическият убиец Петър Костов, помагачът му Венцислав Пиров и офицерът от НСО Борис Иванов, който според разследването е организирал покушението. Тогава Иво Масларов беше обявен за издирване, защото не беше открит в България. По-късно като подбудител на убийството беше обвинен и бизнесменът Веселин Денков, който е близък приятел на Масларов. Двамата имат неуредени финансови отношения с жертвата, която е подавала жалби за тормоз срещу тях.

„Иво Масларов е обявен първо за национално, след това за международно издирване. Беше издадена европейска заповед за арест и за разследване. Сега е в ареста на Националната следствена служба. Предявено му е обвинение,

разпитан е в присъствието на адвокат и ще се иска постоянното му задържане под стража

от съда“, обяви говорителят на Военно-окръжната прокуратура капитан Евгения Деянова.

„Това е същото дело, по което като подбудител и помагач за убийството е обвинен офицерът от НСО. Той е подбудител и помагач на физическия извършител, обвинен е за разпространение на наркотици, както и за незаконно оръжие“, каза един от наблюдаващите прокурори по делото Кирил Пейчинов.

Военноокръжната прокуратура вече внесе обвинителен акт в съда в края на миналата година, но делото беше върнато за отстраняване на неточности. Един от мотивите на магистратите е основанието, на което Иво Масларов да бъде съден задочно. Сега тази пречка отпада.

Друг от мотивите на Военния съд да върне делото в прокуратурата е, че не не е посочено кога и как Денков е подбудил Масларов, а той – офицера Борис Иванов, за да организират убийството на Станка Марангозова.

Част от тези факти обаче посочват физическия убиец Петър Костов, който е застрелял Марангозова, и приятеля му от престоя в затвора Венцислав Пиров, който му помагал, като следял жертвата. Двамата са признали вината си и подробно са разказали за срещите си с Борис Иванов и Иво Масларов. Посочили дори парите, които са взели за мократа поръчка – 50 хил. лв. Сега

Петър Костов е в затвора по две стари дела срещу него

Там е и помагачът му Венцислав Пиров, който е сключил споразумение с прокуратурата по делото за убийството на Марангозова. По време на разследването криминалистите намериха мотора, с който е бил Петър Костов при убийството на брокерката. Возилото е купено от друг град по обява в интернет, а след престъплението беше потопено в язовир до София.

В деня на убийството на Станка Марангозова прокуратурата внася обвинителен акт в Специализирания наказателен съд съд срещу Иво Масларов и Веселин Денков за изнудването ѝ. То е едно от делата, които още не са приключили там.

Сагата започва още през 2009 г., когато Масларов ѝ дава пари, за да ги инвестира през борсата и да печели. Очакваните печалби са далеч по-малки от обещаното и той започнал да я тормози. Принуждавал я да подписва записи на заповеди, че му дължи пари, заплашвал нея и съпруга ѝ. Част от дълга на Марангозова към Масларов е купен от фирма на Веселин Денков, а след това дружеството му придобива имота чрез съдия изпълнител. Между Станка Марангозова и съпруга ѝ Динко Гарев, от една страна, и Веселин Денков и Иво Масларов, от друга, се водят много дела през годините преди убийството ѝ. Срещу нея е имало и наказателно дело за измама.

След арест на групата от прокуратурата обявиха, че ще се разследва и изтичане на документи от магистрати към офицера от НСО Борис Иванов. Тогава стана ясно, че той е член на масонска ложа. В телефона му са намерени контакти на бивши министри, прокурори, съдии и адвокати, част от които също са членове на масонската ложа. Беше обявено, че Иванов си разменял с тях доклади, постановления на държавното обвинение, присъди. По този случай оттогава няма развитие.

Борис Иванов е на свобода заради дългия срок на задържането му в ареста – повече от 18 месеца. Веселин Денков пък има мярка, но по друго дело срещу него. Дали ще проговори и какво ще каже екстрадираният от Германия Иво Масларов, ще стане ясно в следващите дни, когато ще се гледа мярката му за неотклонение.

Освен двете наказателни дела срещу него има и гражданско. То е на Антикорупционната комисия с иск за 2 млн. лв. и е в Окръжния съд в Пазарджик. Проверката срещу него е заради делото за изнудването на Станка Марангозова. 12 млн. лв. е искът на комисията срещу приближения му Веселин Денков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar