Разследването за катастрофата в Шумен, при която загина 22-годишно момиче, може да бъде прехвърлено от Окръжната прокуратура в Шумен в друга равна по степен прокуратура. Това обясни пред „Сега“ говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Тя подчерта, че ръководството на прокуратурата няма съмнения в шуменските обвинители. Делото вече бе иззето от МВР в града и прехвърлено към националното следствие.

Миналия петък Окръжният съд в Шумен пусна под домашен арест 18-годишния Жечко Кюркчиев, който е обвинен за тежката катастрофа в града от 28 септември, станала на кръгово кръстовище на булевард „Цар Симеон Велики“. Шефът на Окръжната прокуратура Орлин Куздов каза пред „Сега“, че определението на окръжните съдии е протестирано. Така последната дума за ареста на Кюркчиев ще има Апелативният съд във Варна. Очаква се той да заседава по казуса другия вторник.

Първоначалният тест на шофьора показа, че той е положителен за амфетамин. В съда обаче беше представено изследване, че е чист. Освен това „Волво“-то, с което катастрофира, изгоря на паркинг на МВР.

„Самият факт, че на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва – за това има отделно досъдебно производство. Самият факт, че при полеви тест показва наркотици, а кръвната проба – не, е притеснително. Може да се прецени при отделни предпоставки, дали да не определя друга прокуратура с цел обективност и безпристрастност, различна от Окръжна прокуратура – Шумен“, коментира и главният прокурор Иван Гешев вчера.

Той също посочи, че няма съмнение в работата на прокурорите в Шумен. „Имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции. Работата по едно досъдебно производство зависи от работата на разследващите органи, в случая – МВР, до момента, в който делото не е възложено на НСлС, като държа да отбележа, че то не е иззето от прокуратурата и възложено на НСлС, а е възложено разследването от разследващи полицаи на НСлС“, каза още Гешев.

„Бесен съм“, коментира Гешев веднага след като съдът пусна обвинения под домашен арест.

Делото за катастрофата в Шумен се оказа поредният повод за напрежение между МВР и прокуратурата. Като вътрешният министър Иван Демерджиев призова прокуратурата да бъде разчистена, както МВР се чисти само. Демерджиев обвърза този случай с друг – за разследването за ловното стопанство „Паламара“. И обясни как МВР е събрало доста факти по случая, когато наблюдаващ прокурор е бил командирован от Варна в Шумен. След това наблюдаващият прокурор е сменен и работата замира. „Има основание окръжният прокурор да има, меко казано, недобри чувства към областния директор на МВР“, обясни Демерджиев. Той призова главният прокурор да инициира дисциплинарно производство срещу подчинения си, в противен случай щял да сезира правосъдния министър.

Колкото до изгорелия джип от катастрофата, експертиза е показала, че той се е самозапалил, научи „Сега“ от източници от МВР. Колата е прибрана на паркинг на МВР по разпореждане на прокуратурата. В районното управление обаче има денонощно видеонаблюдение и от записите се вижда, че никой не е доближавал колата. Доказано е, че е от акумулатора, който е дал на късо, въпреки че пожарникарите са му срязани двете клеми, твърдят източниците на „Сега“. За случилото се с „Волво“-то се води отделно разследване.

Същевременно днес от 18:00 ч. от мястото на инцидента ще тръгне шествие в памет на жената, която загина при тежката катастрофа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
My PepsiCo
My PepsiCo
12 октомври 2022 14:29
Гост

This article is really amazing. Thanks for the sharing.
https://www.mypepsico.me/