Остри реплики и няколко линии на разминавания в позициите между партиите и институциите се проявиха след края на поредното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.То продължи близо пет часа в четвъртък. След като приключи, държавният глава представи общо становище от името на всички участници. В него конкретните „предложения към изпълнителната и законодателната власт“, всъщност не са нови – увеличаване на разходите за отбрана, преодоляване на недокомплекта, модернизация, като акцентът е върху ускоряването им:

– Актуализиране на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. в съответствие с поетите ангажименти в „Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.“ Срок – октомври 2018 г.
Ако тази мярка не се изпълни, „продължаваме да излагаме на риск и без това тревожната тенденция за отлив от въоръжените сили, недокомплект, невъзможност за поддържане на техниката и водене на нормална бойна подготовка“, коментира президентът и уточни, че става дума за разминаване в плановете за увеличаване на разходите за въоръжаване до достигане на 2% от БВП. В средносрочната прогноза, приета ден по-рано от правителството, средствата са по-малко, отколкото в националния план.

– Преразглеждане на плановете на Министерството на отбраната за преодоляване на недостига от личен състав и набелязване на нови конкретни мерки – септември 2018 г.

– Ускоряване на процесите по внасяне на проектите за инвестиционен разход и тяхното съгласуване от Министерския съвет с последващо приемане от Народното събрание – юни 2018 г.

– Разработване на финансово осигурен план за възстановяване на техниката и въоръжението и осигуряване на жизнения им цикъл до снемане от въоръжение – септември 2018 г.

– Законодателната и изпълнителната власт да обединят усилията си по привеждане в изпълнение на поетите ангажименти по т. 1 от заседанието на КСНС, проведено на 30. 05. 2017 г. – септември 2018 г. „Тази последна точка касае най-вече осъвременяване на Закона за вероизповеданията, което да гарантира защита на традиционните български вероизповедания, ангажиране съответно на държавата и недопускане радикализация на религиозна основа.“, каза Радев, след като изчете становището.

Разделителните линии

Веднага след като напусна сградата на „Дондуков“ 2 председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов определи коментарите на Радев като некоректни и даде да се разбере, че заседанието не е минало безконфликтно. Цветанов заяви, че то всъщност започнало с негова забележка към държавния глава заради призивите му от понеделник за „включване на прожекторите“ и осветляване на процесите в държавата. В отговор на критиките на Радев за непрозрачното управление и разходване на публичен ресурс, Цветанов му напомнил за временната комисия в парламента, която се занимаваше с опита на служебното правителство, назначено от държавния глава, да предопредели вида на новите бойни самолети, които България трябва да закупи. Било установено, че за няколкото месеца работа на кабинета на Огнян Герджиков предприятия от военно-промишления комплекс били задължени с двугодишни договори, които в момента се изпълняват.

Цветанов обаче критикува най-остро черновата, както той я нарече, на становището, представена от Радев в началото на заседанието, като уточни, че документът бил прибран от администрацията на „Дондуков“ 2. Според него, ако тя била запазена като финален текст, ГЕРБ щели да напуснат заседанието, защото щяло да означава, че България прави първи стъпки за излизане от ЕС и НАТО. „Премиерът беше солидарен с емоционалните реакции, аз бях най-емоционален“, разказа още заместникът на Борисов в партията. Заседанието се проточило именно защото трябвало да съкращават черновата наполовина.

Корнелия Нинова, научила твърденията на Цветанов, реагира – „имам чувството, че не сме били на едно и също място“. Тя нарече „абсурд“ оценката, че черновата предвиждала излизане от НАТО и ЕС. „Не останах с такова впечатление дори от поведението на Екатерина Захариева и Бойко Борисов“, каза тя. Според нея проектът просто бил много дълъг и описвал ситуациите в Сирия, на Балканите и в света, които вече били известни. Затова се концентрирали върху решенията.

Призна обаче, че заседанието е започнало със скандал. Нинова твърди, че е казала на Цветанов „това да е последният път, в който прави внушението, че тя и президентът работят за чужди интереси, защото това е обвинение в престъпление и ще си търси правата в съда“. Не само, че нямало разминаване между Радев и кабинета за позицията за Сирия, но даже държавният глава поздравил правителството за нея.

По-късно от президенството разпратиха до медиите изпратиха опровержение на твърденията на Цветанов и пълния текст на т.нар. чернова.

Разходите за отбрана

Лидерът на БСП посочи и друго противоречие между участниците. Според нея най-важната точка, която също така предизвикала най-много спорове, е първата – за актуализацията на средносрочната рамка на бюджета. БСП и ВОЛЯ са се обявили против рязкото увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП. „Има други системи в държавата, които са недофинансирани“, коментира тя. Заради отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов дискусиите по тази тема отнели време, а и не били в детайли. Веселин Марешки от ВОЛЯ каза, че става дума за около 100 млн. лв.

Цветанов от своя страна беше уклончив по този въпрос. Той заяви, че дали ще има актуализация ще стане ясно през октомври, когато е ясно как върви изпълнението на бюджета. Зам.-председателят на ГЕРБ цитира премиера Бойко Борисов, който припомнил, че правителството прави разчети с колко да увеличи средствата за хората с увреждания. Сумите, които премиерът споменал, били между 81 млн. лв. и 200 млн. лв.

З0 млн. лв. трябват за финансиране на вероизповеданията

Военният министър Красимир Каракачанов пък припомни, че „Обединените патриоти“ имат готов проект за промени в Закона за вероизповеданията. Ако държавата поеме изцяло финансирането им (като забрани това да се прави от чужди субекти), това ще струва около 30 млн. лв., каза той. И отново лансира идеята за наборна военна служба като едно от възможните решения да се предолее недокомплектът в армията.

Иначе Каракачанов бе вкаран и в друг вид противопоставяне Цветан Цветанов. Помолен да коментира думите на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, че Крим не е окупиран от Русия, Цветан Цветанов каза, че не може да приеме тази теза и и ще постави въпроса на заседание на коалиционния съвет. След което зам.-председателят на ГЕРБ отбеляза, че и партньорът на Сидеров в коалицията „Обединени патриоти – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, не е съгласен с това твърдение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar