Ден, след като бе погребан Михаил Горбачов, един от основтелите и акционер сред издателите на в.“Новая газета“, Върховният съд на Русия отне лиценза на вестника за дейност на медийния пазар. Днес това стана и с лиценза за онлайн присъствие. Редакцията категорично не е съгласна с това решение и ще го обжалва.

Предлагаме ви речта на главния редактор Дмитрий Муратов, нобелов лауреат за мир за 2021 г., пред Върховния съд и представителя на регулатора „Роскомнадзор“, който инициира и чака това решение, относно ликвидирането на това емблематично средство за масова информация.

„Искам да кажа, че в наказателното производство винаги се взема предвид личността на обвиняемия. Нямаме наказателно дело, но вестникът също е личност. Съдът също трябва да вземе предвид тази личност.

Знаете ли, когато се сблъскаме с проблем, като деца със спинална мускулна атрофия, които се нуждаят от най-скъпото лекарство в света – струва 2.3 милиона долара за един човек, една инжекция – ние събрахме тези пари, събрахме пари за пет деца. Благодарение на тези усилия, беше създадена фондация „Кръг на добротата“ от президента и правителството и почти всички редк изаболявания вече са обхванати от дейностите на тази фондация.

Наши сътрудници летяха в космоса. Юрий Михайлович Батурин се завърна като Герой на Руската федерация. Мои колеги бяха убити при изпълнение на служебния си дълг. Юрий Шчекочихин. Анна Политковская. Настя Бабурова, адвокат Стас Маркелов. Наташа Естемирова. Игор Домников. Те загинаха, защитавайки правото на хората да ЗНАЯТ. Когато по време на Първата чеченска война много наши военнослужещи се оказаха в безнадеждна ситуация, нашият военен наблюдател майор Юрий Шчекочихин Измайлов спаси 174 души, освободи ги от плен, без да създава пазар за робство, без да работи с пари.

Не съм съгласен с казаното от вас (обръщайки се към представителя на Роскомнадзор – бел.ред.), че това е превантивна процедура. Това е убийство. Това ли предотвратявате, като унищожите изданието? Което щеше да навърши 30 години догодина.

По въпроса за акуратността и пропорционалността – тук дори не мирише на това, за което говорят Конституционният съд и решението на Пленума на Върховния съд на Руската федерация. Можеше да ни наложите глоба – щяхме да я платим, определено щяхме да признаем едно от нарушенията. То е от техническо естество, ние сме етикетирали тази организация много пъти преди. Но е очевидно, че това е неволна грешка. Винаги го има в нашата професия, има го професията на коректора, включено е като грешка на зрението в списъка на заболяванията. Случва се. Ами щяха да предупредят, да премахнат, да накажат, да вземат парите, ние ще платим. Защо да унищожавате вестника? ()

„Роскомнадзор“ знае много добре: на 28 март, когато бяха въведени редица сериозни цензурни ограничения във връзка с провеждането на специалната [военна] операция, ние обявихме, че спираме работата на вестника, тъй като при такива условия е невъзможно да се получава информация само от един източник. Така бихме предоставили недобросъвестна услуга на нашия читател.

И преустановихме дейностите до края на специалната военна операция. Не, това не е достатъчно за „Роскомнадзор“

Бяхме „предотвратени“, като ни затвориха. Без съмнение, поразителна история! Тя се нуждае от добри пера да я опишат.

Искам също да добавя, че вие лишавате стотици хора от работа, работа. Лишавате читателите, които през март бяха 27 милиона души, разбирате ли, лишавате ги от правото на информация? И това е, което вие наричате „превенция“.

Ами да, добре. Вече ще знам какво е профилактика.

Благодаря, ваша чест.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar