Това, което трябва да започне да се развива активно в България, са собствените ни ресурси, посочи евродепутатката

На 9 септември предстои среща на министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз, на която ще се разгледат мерки за справяне с високите цени като таван на цената на електроенергията и отделен на цената на газа като определяща на цената на електроенергията.

Това заяви Цветелина Пенкова, евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент на среща с български журналисти в Брюксел.

Пенкова припомни, че и у нас вече беше приложен мораториум върху цената на електроенергията, ВИК-услугите и топлинната енергия на регулиран пазар на нивата от 16 декември 2021 г., като мораториумът важеше до 31 март 2022 г.

Той предизвика остри реакции тогава, но домакинствата все пак бяха облекчени, а за бизнеса се въведоха компенсации.

В Испания и Португалия също имаше подобни стъпки, припомни евродепутатът.

„Имаше сериозни реакции от страна на други европейски държави, че това всъщност е неправомерна намеса в свободния пазар и нарушава пазарните принципи, но сега реториката е различна, защото ситуацията се усложни и има вариант такова предложение да бъде прието за целия ЕС“, заяви Пенкова.

По отношение на таван на цената на газа, евродепутатката посочи, че на първо място основният приритет е да се отдели от цената на електроенергията.

„Има два проблема по тази тема, тъй като се говори за таван на цената на газа, но една част от политиците говорят за таван на вносния руски газ. От друга страна се говори за таван на цените на газа в рамките на единния пазар. Разликата е доста голяма. Ако се работи в посока да се сложи таван на единния пазар, това означава, че отново трябва да се приеме политика, която да гарантира, че всяка една държава в Европа може да компенсира до голяма степен тази разлика. По отношение на налагане на таван на цената на газа, който идва от Русия, тук има противоречиви елементи и моето мнение е, че това не би имало никакъв положителен ефект в дългосрочен план.“, каза Пенкова.

Темата за договарянето на общоевропейски доставки на газ стои на масата на групата на социалистите и демократите още от есента на миналата година, когато нямаше война и проблеми с руския газ.

„За в бъдеще това трябва да бъде политиката на Европейския съюз“, добави още Пенкова.

По думите ѝ обаче по темата може да срещне липса на подкрепа от страна на Германия и Италия.

„Германия има доста по-ниски договорени цени за доставки на газ в сравнение другите държави в Европа и те не настояват за такива политика на общо договаряне на цените. Двете държави, Германия и Италия, са изключение, защото имат доста сериозни количества. Европа потребява около 300 млрд. куб. метра годишно, половината идва от Русия. Потреблението на Германия е около 92-93 млрд. куб. м., а на Италия около 70 млрд. куб. м. Като изключим тези двете държави, останалите биха подкрепили по-скоро такава политика, смята Пенкова.

Общите доставки на газ обаче не са решение в близко бъдеще, защото отнемат време. Те обаче трябва да се взимат предвид, за да се избегне подобно ситуации в бъдеще.

„Ако въпросът за диверсификацията беше поставен преди 10 години, в момента нямаше да се намираме в толкова тежка зависимост. Трябва да се внимава да не залитнем от една зависимост към друга. Диверсификация в дългосрочен план е единствената правилна политика.“, смята евродепутатката.

След спрените доставките по Северен поток, Германия са на позиция на набавяне на необходимите им количества за следващите няколко месеца от алтернативни източници като Канада, Щатите и Катар за втечнен газ, Норвегия и Нидерландия за природен газ, което би трябвало да гарантира количества осигурявайки необходимите доставки.

Пенкова посочи, че там се подготвят финансови пакети за подпомагане и на гражданите, и индустрията, като се подготвя се таван на електронергията и допълнително облагане на свръхпечалбите на някой електроразпределителни дружества. До момента е съгласувано в пакет в управляващата коалиция в Германия и предстои да се премине в съответните законодателни разпоредби.

Ако обаче държава като Германия, която потребява 1/3 от потреблението на газ, не се съгласи на общоевропейски доставки, Пенкова посочи, че се губи замисълът на общите доставки.

Това, което трябва да започне да се развива активно в България, е собствените ни ресурси, посочи евродепутатката.

Европейската комисия още през пролетта беше подала запитване към държавите членки да кажат какви ресурси имат налични, които са неизползвани, било то въглища или природен газ, за да има информация с какво разполага Европа. Оказва се че в Европа има достатъчно количества природен газ, в рамките на Норвегия и ЕС, ние можем да добиваме количества, които внасяме от Русия, в рамките на 20 години.“, посочи още тя.

„Бяха открити сериозни залежи на природен газ около Кипър, Румъния много бързо предприе законодателни промени за добив на газ в Черно море, не виждам пречки и пред нашата страна да предприеме политика в тази посока.“, каза още Пенкова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Hope
Hope
30 септември 2022 11:52
Гост

That’s great. I was impressed by your writing. I am happy to see such a topic. Please come to my blog and read it.

https://www.greenskyonline.me/