Посланик Джим О’Брайън, който координира всички санкции, които налага САЩ, пристигна в България. Първата му среща беше с президента Румен Радев, което стана ясно от официално съобщение от президентството.

О’Брайън, който е ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, и българският държавен глава са говорили за провеждането на честни парламентарни избори и за енергийната диверсификация. Те са коментирали и разработването на законодателната рамка, необходима за прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Шенген.

Силна икономика, проспериращо общество и свободни медии могат да се градят само на върховенството на правото и това изисква борбата с корупцията да не е подвластна на политически или други съображения, заявил президентът Румен Радев на срещата.
Според официалното съобщение, държавният глава е оценил „високо подкрепата, която гражданското общество у нас получи по линия на Закона „Магнитски“ и подчертал необходимостта от реална политическа воля за извършване на реформа в системата на правосъдието“.

Такава реформа ще създаде качествено нова бизнес среда в България, условия за привличането на стратегически инвестиции и преди всичко ще укрепи държавността, посочил Румен Радев.
Президентът откроил и усилията на двете служебни правителства през изминалата година за увеличаване на прозрачността в работата на изпълнителната власт. Българското общество очаква от прокуратурата конкретни действия по внесените от служебните правителства през м.г. редица сигнали за извършени нарушения в управлението, което е задължително условие за връщането на доверието в институциите, подчертал още президентът.

От президентството не съобщават какво е казал американският дипломат.

Посланик Джим О’Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, ще бъде на посещение в София от 30 до 31 август 2022 г., съобщиха часове по-рано от американското посолство в София.

Посланик О’Брайън ще проведе срещи с представители на българското правителство и с членове на международната бизнес общност. С тях той ще разговаря по теми, свързани с насърчаването на прозрачна и благоприятна бизнес среда, подпомагането на преките чуждестранни инвестиции и засилването на върховенството на закона, добавят от мисията на САЩ.

На практика това са човекът и службата, които координират всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани. Такива санкции се налагат не само от Държавният департамент, но и например от финансовото министерство .

Самият О’Брайън оглави офиса в средата на април т.г. Тогава в официално изявление, държавният секретар Антъни Блинкен го поздрави с утвърждаването му от Сената като ръководител на Службата за координация на санкциите с ранг на посланик.

„Новата Служба за координация на санкциите ще наблюдава работата по санкциите и ще засили допълнително сътрудничеството със съюзниците и партньорите при използването на този важен инструмент. Той също така ще насърчава поемането на отговорност за корупция и злоупотреба с правата на човека и ще възпира и прекъсва дейности, които застрашават нашата национална сигурност“, обяви тогава Блинкен и добави: „Това е важен офис в критичен момент и съм уверен, че посланик О’Брайън и неговият екип ще служат изключително добре на Министерството и на американския народ“.

Според сегашното официално съобщение на американското посолство в София, по време на своето посещение посланик О’Брайън ще посети събитие, организирано от Американската търговска камара с участието на Германската и Швейцарската търговски камари, посветено на засилването на трансатлантическите бизнес отношения. Правителството на Съединените щати високо оценява възможността да работи със своите български партньори в днешния решаващ момент за световната икономика в името на създаването на по-добре свързано и проспериращо бъдеще.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar