Главният архитект на София Здравко Здравков вече е предал жалби от инвеститори на прокуратурата. По думите му жалбите при него от страна на инвеститори зачестяват преди повече от два месеца, коментира той пред БиТиВи след като във вторник кметът на „Младост“ Десислава Иванчева бе показно арестувана в центъра на София, а днес обвинена за вземане на подкуп.

Тезата за бавенето на документи застъпи вчера и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

„Поредица от жалби на инвеститори, които бяха сложени „на трупчета“ по отношение техните преписки. Това са, първо, градоустройства, преписки по изработване на подробни устройствени планове, разрешения за строеж, незаверени планове за безопасност и здраве“, обясни Здравков.

Днес той свидетелства, че разговори с Иванчева заради забавянията са водени неколкократно.
„При всяко едно идване се намира конкретно обяснение, намират се формални поводи. Но всички тези процедури бяха забавени изключително умишлено, което създава голямо напрежение в района“, добавя Здравков.

В жалбите от бизнеса, предадени на прокуратурата, нямало конкретни данни за корупция, разказва главният архитект.

„Няма намек, но когато една процедура законово трае 14 дни, а вие я извършвате за 7 месеца, очевидно се създава такова впечатление“, посочва още той.

От години строителният бизнес се оплаква от бавни процедури в различни структури на администрацията, но досега не е публично оповестявано дали те са се жалвали от това и дали жалбите им са предавани на прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar