Президентът Алберто Фернандес беше обвинен в заплаха към прокурора, съобщи АП.

Причина беше коментарът му, че се надява прокурорът, който води процес за корупция срещу вицепрезидента Кристина Фернандес де Кирхнер, да не се самоубие, както преди години направи друг прокурор, след като е повдигнал обвинения срещу нея.

Основната опозиционна коалиция, Обединени за промяна, определи изявленията на Фернандес като „завоалирана заплаха срещу личната безопасност на федералния прокурор“. Някои политически лидери казаха, че ще поискат обвинения срещу него.

Алберто Нисман почина от огнестрелна рана през януари 2015 г., ден преди да представи доказателства срещу тогавашния президент Кристина Фернандес, която той обвини в заговор с Иран за прикриване на предполагаемото му участие в бомбен атентат през 1994 г. на еврейски общински център в Буенос Айрес, при който загинаха 85 души.

Съюзниците на бившия президент настояха, че Нисман се е самоубил. Но опозицията отдавна твърди, че той е бил убит или е бил подбуден да се самоубие.

В телевизионно интервю в сряда вечерта, Фернандес твърдо защити вицепрезидента.

Припомняме, че по-рано тази седмица федерален прокурор в Аржентина призова Кирхнер да излежи присъда от 12 години затвор по обвинения в корупция.

Той също така призова на Кирхнер да бъде забранено да заема публични длъжности в бъдеще.

Кирхнер, която притежава по-високо ниво на имунитет за двойната си роля на ръководител на Сената, отдавна отрича да е извършила неправомерни действия, критикувайки обвиненията като политически мотивирани. Тя ще говори във вторник, за да се защити срещу искането за присъда.

Малко вероятно е Кирхнер да получи затвор в близко бъдеще.

Все пак обвинението вероятно ще разпали политическото напрежение в нация, която вече е изправена пред тежка икономическа криза на фона на разделена управляваща коалиция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar