Министерството на правосъдието води класацията на абсурдните откази да бъде предоставена информация. То е отказало да предостави дори годишния си отчет с аргумента, че законът за достъп до информация е неприложим. Това разказа Кирил Терзийски от Програма „Достъп до информация“ (ПДИ), които вчера представиха редовното си проучване на прозрачността на институциите. Най-непрозрачното обаче е министерството на европредседателството, тъй като на сайта му липсва дори елементарна информация – вътрешни правила, правилници, наредби, инструкции и др.

Като част от изследването от ПДИ са подали 567 електронни заявления до почти всички органи на изпълнителната власт, както и до общините, областните администрации и т.н. с това на пръв поглед безобидно искане – да получат отчетите им по закона. Въпросните отчети не са сложен аналитичен документ, а кратко описание колко искания за информация са получени, по колко е отказано и с какви мотиви. При това институциите са задължени да ги публикуват на сайтовете си. На сайта на правосъдното министерство има качен само един отчет – за 2016 г. „Абсурдът е, че министерството би трябвало да осъществява контрол за изпълнението на закона за достъп до информация“, коментираха от ПДИ. И напомниха, че в последно време ведомството на Цецка Цачева се е прочуло и с откази за информация, свързана със законодателния процес. От ПДИ обмислят дали да заведат дело срещу правосъдното министерство заради абсурдния им отказ.

От областната управа на София пък отговорили 68 дни след законовия двуседмичен срок. Те отговорили, че предоставят пълен достъп до търсената информация, но че отчетът им още не е готов. Той не е качен на сайта и до днес.

Сред институциите, които най-добре са организирали сайтовете си и публикуват информацията, както са длъжни по закон, са Министерският съвет и Министерството на финансите, ДАНС, ДКСИ, Агенция „Митници“ и дори БОРКОР.

Стефан Ангелов от ПДИ разказа, че половината от институциите вече публикуват бюджетите си, а 78% от тях огласяват и датата на общественото обсъждане на бюджета.

81%

от институциите имат секции за достъп до информация. Само 22 от 567 са публикували там данните, които законът изисква.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar