Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан пристигна в Судан, съобщи държавна медия в североизточната африканска страна, която все още е обхваната от безредици след свалянето през 2019 г. на бившия президент, обвинен в геноцид, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Прокурорът на МНС, който пристигна снощи на посещение, планирано да продължи до 25 август, „ще се срещне със судански официални лица и ще посети района на Дарфур“, се казва в изявление на официалната агенция СУНА. Визитата му тази година е третото посещение на прокурор от МНС в Судан след свалянето на диктатора Омар Башир. Неговият предшественик Фату Бенсуда проведе разговори в Судан през май 2021 г., като подготви почвата за съдебен процес в Хага срещу бивши судански лидери за военни престъпления.

Дарфур, обширен регион в Западен Судан, бе опустошен от гражданска война, започнала през 2003 г. между режима на Омар Башир и бунтовници от етнически малцинства, които твърдяха, че са дискриминирани. Башир изпрати въоръжената милиция, за да потуши бунта. След това той бе свален през 2019 г. и хвърлен в затвора. За него има заповед за арест на Международния наказателен, както и за други бивши фигури от режима за „престъпления срещу човечеството“ и „геноцид“ в Дарфур. Вече осъден за корупция през декември 2019 г., Башир е в затвор в Хартум и е съден и за ролята си в преврата, който го доведе на власт през 1989 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar