Съд на проруските сепаратисти в Донецк обвини петима чужди граждани, че са се били като наемници с украинската армия, като трима са заплашени със смъртни присъди. Това съобщават руски медии в понеделник, цитирани от Ройтерс.

Британецът Джон Хардинг, хърватинът Векослав Пребег и шведът Матиас Густафсон, заловени в Мариупол, са изправени пред възможна смъртна присъда според законите на самопровъзгласилата се Донецка народна република, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Другите двама – британски граждани – Дилън Хийли и Андрю Хил, също бяха обвинени, но не ги очаква екзекуция.

И петимата обвиняеми не се признаха за виновни по повдигнатите обвинения, пише ТАСС, добавяйки, че процесът ще бъде подновен в началото на октомври.

През юни властите в Донецк осъдиха на смърт двама британци и един марокански гражданин, пленени с украински..

Чужди правителства отказаха да преговарят с Донецката народна република, която се признава едва от няколко държави, особено близки с Москва. Донецк и Луганск – двата региона, част от Донбас, прогласиха независимост от Украйна преди войната и бяха признати от Русия. Осигуряването на тяхната независимост е една от официалните цели на войната, започнала на 24 февруари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar