Има аргументирани предположения за умисъл, но те могат да станат реалност само след като влязат разследващите екипи, ако проверят както трябва и имат доблестта да излязат с реалната информация.“

Така коментира пред БНР бизнесменът Eмилиян Гебрев, собственик на компанията от оръжейни предприятия „ЕМКО“, в чиито складове за боеприпаси край Карнобат избухна взрив последван от пожар след полунощ на 30 срещу 31 юли. По думите му изключено е природно явление да е предизвикало взрива или пък самите боеприпаси да са се самоlзрвивили.

Мнението на Гебрев за умисъл се основава на факта, че е бил нарушен периметърът на складовата база, което означава, че неизвестни лица са влизали в складовете.

Базата се охранява с жива охрана и с технически средства – два вида камери, едните заснемат периметъра, другите – самите складове, обясни пред „Дневник“ Емилиян Гебрев. Именно техническите средства са запечатали нарушенията. Гебрев се въздържа да гадае кой би имал интерес да бъде взривена продукция, която преди години е била поръчана, но незаплатена навреме, междувременно е остаряла и само фирмата производител може да решава съдбата й.

Гебрев, който устоя на продължило с години рейдърство от страна на частни интереси протежирани от държавната власт, да бъде елиминиран от оръжейния бизнес като му бъде отнет най-печелившия оръжеен завод „Дунарит“-Русе, се надява сега разследващите да работят компетентно и честно. Но не скри и безпокойство, че още не е потърсен нито той, нито техническите директори на фирмата, които са пристигнали на мястото три часа след взрива – толкова време им трябвало да стигнат до Карнобат.

В складовете се съхраняват боеприпаси от стари системи, които са изхвърлени от употреба в огромна част от армиите по света. Базата се контролира ежемесечно от специализираните служби, И попита, без да коментира „защо не се случват такива неща в прифронтови държави като Полша, Чехия, Словакия, Румъния“.

Гебрев припомни пред „Дневник“ за някогашния взрив в неговия склад за боеприпаси в Ловни дол край Севлиево през 2011 г. , чието разследване е било прекратено след откриване на саботажното устройство, Севлиевският прокурор смяташе, че трябва да продължи разследването, по-горната Габровска прокуратура сметна обратното, случаят стигна до София и потъна, въпреки че разследвашите с експертите откриха устройството за дистанционно предизвикване на взрив, разказа Гебрев.

Случаят край Карнобат е поет от Окръжна прокуратура – Бургас, разследваща е Областната дирекция на полицията

Това че собственикът на компанията не е още потърсен, не означава, че не е започната сериозна работа, отговориха от Бургаската окръжна прокуратура на запитване на „Дневник“. И обясниха, че ще дойде ред и на собственика, и на директорите, но сега на първо място „най-необходима и най-ценна е информацията на други служители и свидетели“.
върде рано е да правим някакви окончателни оценки, ще се работи по няколко версии. Не можеше да се влезе в първия момент, защото може да пострадат служители. Изчаква се определено време

Бойко Рашков: Винаги е имало спънки срещу бизнеса на Гебрев

Подообни инциденти по отношение на Емилиян Гебрев често е имало, коментира вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Той припомни на първо място съмненията за отравянето, после – проблемите му с властта, запорите на имуществото му и спънките за неговия бизнес. Това никак не е случайно, смята Рашков.. Той е имал среща с Гебрев миналата година по негово искане и е останал с впечатление, че има „доста странни, неизяснени неща, някаква насоченост срещу него от различни посоки“
Рашков обясни, че не може огледите да започнат веднага, трябва да се изчака определено време според експертите, и призова да бъдат оставени разследващите да свършат спокойно работата си.

Емилиян Гебрев, чийто печеливш холдинг произвежда и търгува с боеприпаси, придоби завода „Дунарит“ през 2014 г., Това беше последвано от брутален опит да бъде отровен заедно със синя му и икономическия директор на завода. Последва серия от опити да бъде осуетено вписването му като реален собственик, последвано от открит опит за завземане на завода от офшорна фирма свързвана с интереси на Делян Пеевски, като междувременно бе отнет лицензът му за износ на продукция и започна залежаването й на варненското пристанище. Двубоят с Гебрев на частни интереси подкрепяни от държавата достигна връх през 2017 г., когато служители от фирмите на Гебрев пристигнаха в София и властта в лицето на Борисов започва да си дава сметка, че силовото превземане на работещо дружество и вкарването в сътресение на цял отрасъл може драматично да я разклати Борисов се видя принуден да приеме бизнесмена и да се ангажира с връщане на лиценза. Тогава бизнесмени от други браншове коментираха, че Гебрев се оказал твърде корава хапка за конкурентите си, която те не могли да преглътнат въпреки че са имали на своя страна цялата мощ на държавата.

През август 2020 г. Гебрев попита публично къде са 50-те млн. лв. платени от „Дунарит“ на ДКК и заподозря съвпадение със схемата „Осемте джуджета“

А делото за отравянето стигна след разкрития на международната разследваща група „Belingcat“ до обвинение срещу трима руски граждани, свързани с руските служби за сигурност, след което – през август 2020 г. – беше спряно от прокуратурата. Оттогава няма публична информация за хода на разследването, не е информиран и Гебрев. Този случай влезе сред основанията на правосъдния министър в предложението за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Запитан дали всички опити за завземане на бизнеса му са вече минало, Гебрев каза, че нанесените поражения са твърде мащабни и дълго ще бъдат лекувани.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar